Peru: Bijna 20 jaar cel voor hoofd inlichtingen Fujimori
01 Feb, 14:42
foto
Peru's voormalige spionagechef Vladimiro Montesinos komt de rechtszaal binnen voor een zitting van het proces van voormalig president Alberto Fujimori op een politiebasis in Lima, Peru. (Foto: AP)


Het hoofd van de inlichtingendienst van de voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori is woensdag veroordeeld tot 19 jaar en acht maanden gevangenisstraf in verband met de massamoord in 1992 op zes vermoedelijke rebellen in centraal Peru.

Vladimiro Montesinos, die al in de gevangenis zat vanwege eerdere veroordelingen, bekende eerder deze week schuldig te zijn aan doodslag, moord en gedwongen verdwijning omdat hij opdracht had gegeven tot de moord op de zes boeren in de stad Pativilca. De zes werden ervan beschuldigd lid te zijn van een rebellengroep. Ze werden door soldaten uit hun huizen gehaald en geëxecuteerd.

Montesinos, voormalig militair en advocaat voor drugshandelaren in de jaren tachtig, werd hoofd van de inlichtingendienst nadat Fujimori in 1990 tot president werd gekozen. Fujimori, die ook in de zaak wordt aangeklaagd, heeft geen schuld bekend en er wordt een proces over zijn rol verwacht.

De voormalige president, nu 85, werd in december vrijgelaten uit de gevangenis, nadat het Peruaanse constitutionele hof oordeelde dat een presidentieel pardon dat in 2017 aan Fujimori was verleend, moest worden gehandhaafd. Fujimori zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit in verband met de moord op 25 Peruanen door doodseskaders in de jaren negentig.

Montesinos zit sinds 2001 in de gevangenis, beschuldigd van talloze gevallen van corruptie en schendingen van de mensenrechten. Hij zit nog steeds in een gevangenis aan de Stille Oceaan die hij zelf heeft helpen ontwerpen toen hij van 1990 tot 2000 aan de macht was tijdens de regering van Fujimori.

Zijn acties leidden tot de ineenstorting van Fujimori’s presidentschap, nadat clandestiene videobanden opdoken waarop te zien was dat hij steekpenningen betaalde aan congresleden, zakenlieden en mediamagnaten, in een poging steun voor de regering van Fujimori te kopen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May