Souverein: Bijeenkomst Mennonieten te Moengotapu afgelast
01 Feb, 00:01
foto
Deze bijeenkomst die zaterdag gehouden zou worden in Moengotapu, is afgelast.


Te Moengotapu, in het district Marowijne, zou er in het weekend een krutu over de komst van de Mennonieten gehouden worden. Ruud Souverein, directeur van Terra Invest Suriname & Guyana NV, het bedrijf dat de Mennonieten begeleidt en vertegenwoordigt in Suriname, zegt in gesprek met Starnieuws dat de bijeenkomst is afgelast. Hij benadrukt dat de meeting niet zou gaan over land krijgen in Marowijne. De kwaliteit die de Mennonieten nodig hebben voor de grootschalige productie van soya en mais, ligt in West Suriname.

De oproep voor de krutu was gedaan door "alle kapiteins en basya's van Marowijne en de Ouderenraad ABOP Marowijne". Op de uitnodiging staat dat "iedereen die iets betekent en wil bijdragen aan de ontwikkeling van Marowijne", welkom is. Vicepresident Ronnie Brunswijk zou ook het woord voeren. Souverein zou een presentatie houden. "Mij is verteld dat de bijeenkomst is afgelast," deelt hij mee. "Verschillende personen hebben afgehaakt en toen is besloten om de bijeenkomst niet door te laten gaan.

"Over het algemeen is de komst van de Mennonieten in een negatieve sfeer gebracht en er gaan ook heel wat onwaarheden rond," merkt Souverein op. "Ook in Marowijne. Maar de mensen die me hebben uitgenodigd gaven aan dat de komst van de Mennonieten wel goed zou kunnen zijn. Marowijne smacht al jaren naar ontwikkeling is mij verteld. Dus wij zouden praten met de mensen, uitleggen wat de Mennonieten komen doen, wie ze zijn en wat het plan is. Het had dus niks te maken met het krijgen van land. Dat was nooit ter sprake geweest."

Souverein benadrukt: "Mennonieten hebben helemaal geen plannen om zich te vestigen in Marowijne of Commewijne. De gronden zijn minder geschikt voor hen. Ze hebben in het hele land onderzoek gedaan naar de kwaliteit van grond. In de kustvlakte is de grond niet geschikt: door het gebruik van pesticiden is de grond gaan verzuren en is aan erosie onderhevig. De kwaliteit die de Mennonieten zoeken ligt in het gebied tussen de weg naar West Suriname en de kuststrook. Zuidelijker is ook niet aantrekkelijk; daar is heuvelachtig en niet geschikt voor grootschalige landbouw."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May