Kensenhuis vraagt Ramadhin acute voorlichting hiv
01 Feb, 04:53
foto
Assembleelid Patrick Kensenhuis


Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) vraagt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid om een goede voorlichtingscampagne op touw te zetten over hiv. Diverse bronnen tonen aan dat de hiv besmetting toeneemt. Ook vraagt hij in een brief aan de minister om medicatievoorziening voor deze besmettelijke ziekte, te optimaliseren.

Op de onlangs goedgekeurde  begroting van dienstjaar 2024 is SRD 72 miljoen opgenomen voor onder andere het aanpakken van hiv en Tuberculose. "Echter wens ik langs deze weg bijzondere aandacht en een acute aanpak te vragen voor de toename van hiv onder jongeren in ons land", voert Kensenhuis aan.

Het is volgens het Assembleelid "helaas nog steeds een taboe in ons land om openlijk te communiceren over dit virus en om te gaan met geïnfecteerden. Daarnaast schiet de voorlichting over dit besmettelijk virus enorm te kort, terwijl een adequate voorlichtingscampagne juist ervoor moet helpen zorgen dat dit onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald. Preventie voorkomt dat het aantal hiv-geïnfecteerden verder toeneemt."

Een andere problematiek is de toegankelijkheid  medicatie voor hiv-patiënten. De huidige economische omstandigheden leggen een enorme druk op (basis) medicamenten, en al helemaal op medicatie die bestemd is voor hiv-patiënten, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Het testen op hiv is gratis, maar condooms worden al enige tijd niet meer kosteloos verstrekt, terwijl dit juist een stimulans is om veilig geslachtsgemeenschap te bevorderen. 

Voorts is gebleken dat medicatie voor hiv-patiënten slechts voor één maand wordt voorgeschreven in plaats van zes maanden, schrijft Kensenhuis. De kans bestaat dat medicatiegebruikers hierdoor ontmoedigd kunnen raken. Bij gebrek aan medicijnen wordt dit proces vernietigd, en moet men opnieuw beginnen.

"Ik doe een dringend beroep op u en het ministerie van Volksgezondheid om uw beleid zodanig in te richten waarbij er een adequate voorlichtingscampagne op touw wordt gezet en de hiv medicatievoorziening wordt geoptimaliseerd c.q.  gegarandeerd ten einde het aantal hiv-gevallen tot een minimum te beperken en de jongeren te helpen beschermen," schrijft Kensenhuis.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May