Pakistaanse ex-premier Imran Khan krijgt 10 jaar cel
30 Jan, 12:38
foto
De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan zit sinds augustus vorig jaar in de gevangenis. (Foto: AP)


De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in een zaak waarin hij werd beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen. Khan, die in 2022 door zijn tegenstanders als premier werd afgezet, zit al een gevangenisstraf van drie jaar uit nadat hij is veroordeeld voor corruptie.

Hij noemt alle aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd.

De veroordeling op grond van de geheime wet komt in de week vóór de algemene verkiezingen waarin hij niet meer actief kan zijn.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi – vicevoorzitter van de Pakistaanse Tehreek-e-Insaf (PTI) partij van Imran Khan – werd ook veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf door de speciale rechtbank die was opgericht in de Adiala-gevangenis in Rawalpindi, waar beide mannen worden vastgehouden.

De zogenaamde cipher case draait om het vermeende lekken van geheime diplomatieke correspondentie die de Pakistaanse ambassadeur in Washington naar Islamabad stuurde toen Khan premier was.

Het heeft betrekking op zijn optreden tijdens een bijeenkomst in maart 2022, een maand voordat de voormalige cricketspeler bij een motie van wantrouwen uit de macht werd gezet. Imran Khan verscheen op het podium, zwaaiend met een stuk papier dat volgens hem een ​​buitenlandse samenzwering tegen hem liet zien.

Hij zei dat er gedetailleerd in stond dat "alles vergeven zal worden als Imran Khan uit de macht wordt gezet". Hij noemde het land niet bij naam, maar was vervolgens zeer kritisch over de Verenigde Staten.

De aanklager zei dat de acties van de voormalige premier neerkwamen op het lekken van een geheim document en het beschadigen van de diplomatieke betrekkingen. Deze laatste aanklacht kan leiden tot levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Imran Khan zit sinds augustus vast in de gevangenis van Adiala. Internationale media mochten de procedures in de bijzondere rechtbank die de afgelopen maanden plaatsvonden, niet bijwonen.

Lokale media meldden dat de rechter onlangs de opdracht had gekregen het proces te bespoedigen.

Een woordvoerder van PTI zei dat het de uitspraak van de rechtbank zou aanvechten en noemde het een aanfluiting.

"We accepteren deze illegale beslissing niet", schreef Naeem Panjutha, een advocaat van de voormalige premier die tal van andere rechtszaken voert, op X (voorheen Twitter).

De algemene verkiezingen zullen op 8 februari plaatsvinden, te midden van beschuldigingen dat de PTI door de autoriteiten wordt verhinderd campagne te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May