Zoon ex-leider Brazilië betrokken bij spionageonderzoek
29 Jan, 22:37
foto
Carlos Bolsonaro is te zien achter zijn vader Jair Bolsonaro in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


De politie in Brazilië heeft een inval gedaan in een aantal eigendommen die verband houden met Carlos Bolsonaro, een van de zonen van voormalig president Jair Bolsonaro. De huiszoeking maakt deel uit van een onderzoek naar beschuldigingen dat politieke vijanden van president Bolsonaro tijdens zijn ambtsperiode illegaal werden bespioneerd door de Braziliaanse inlichtingendienst.

Carlos Bolsonaro viel de critici van zijn vader vaak aan op sociale media. Hij is in het verleden beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, wat hij ontkent.

Noch Carlos Bolsonaro, noch zijn vader hebben tot nu toe commentaar gegeven op deze laatste inval.

Het schandaal brak donderdag voor het eerst uit toen het Braziliaanse Hooggerechtshof documenten openbaar maakte waarin de inlichtingendienst van het land, Abin, werd beschuldigd van het uitvoeren van toezicht op belangrijke politieke en gerechtelijke figuren die kritiek hadden op de voormalige president.

Onder de vermeende doelwitten van het illegale afluisteren bevonden zich drie rechters van het Hooggerechtshof en een voorzitter van het Braziliaanse lagerhuis.

De politie doorzocht donderdag het huis en de kantoren van Alexandre Ramagem – het voormalige hoofd van Abin en een nauwe bondgenoot van Jair Bolsonaro.

Maar het onderzoek kwam maandag veel dichter bij de voormalige president toen agenten arriveerden bij een strandhuis waar Jair Bolsonaro met zijn zonen logeerde.

De voormalige leider was naar verluidt op visreis met zijn zoons toen de politie arriveerde bij het pand in Angra dos Reis.

Dit laatste onderzoek draagt ​​bij aan de juridische problemen van Jair Bolsonaro, die zich acht jaar lang niet kandidaat kan stellen, nadat hij ongefundeerde twijfels had geuit over het elektronische stemsysteem van Brazilië.

Nu onderzoekt de politie of Abin mogelijk illegaal is gebruikt tijdens het presidentschap van Bolsonaro om informatie te verzamelen over mensen die als kritisch op de president werden beschouwd.

Tijdens het presidentschap van zijn vader trad Carlos Bolsonaro vaak op als een onofficiële woordvoerder van de oudere Bolsonaro, waarbij hij vijanden van de president op sociale media aanviel.

Een politiebron vertelde persbureau Reuters dat ze vermoedden dat Carlos Bolsonaro op illegale wijze informatie had gebruikt die door Abin was verzameld.

De politie zei vorige week dat uit hun onderzoek bleek dat een 'criminele groep' "een parallelle structuur had gecreëerd binnen de Braziliaanse inlichtingendienst (Abin) en haar instrumenten en diensten gebruikte voor illegale handelingen, het produceren van informatie voor politieke en mediadoeleinden, voor persoonlijk gewin en zich te bemoeien met onderzoeken van de federale politie".

Onder het presidentschap van Jair Bolsonaro raakte Brazilië steeds meer gepolariseerd, waarbij aanhangers en tegenstanders van de president elkaar beschuldigden van vuile tactieken.

Sinds hij bij de verkiezingen van 2022 ternauwernood verloor van Luiz Inácio Lula da Silva, wordt er onderzoek gedaan naar de voormalige president wegens een aantal vermeende wandaden, waaronder corruptie en machtsmisbruik.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May