Argentinië: Wildvuur raast door nationaal park Los Alerces
29 Jan, 14:45
foto


Toeristen genieten van een dag aan het Futalaufquen-meer terwijl rook uit de bomen opstijgt van een wildvuur in het Los Alerces National Park in Chubut, Argentinië. (Foto: Reuters)


Ruim honderd brandweerlieden strijden om een ​​bosbrand in de provincie Chubut, in het zuiden van Argentinië, onder controle te krijgen. De brand brak donderdag uit in het Los Alerces nationaal park, een UNESCO-werelderfgoedlocatie in het noorden van Patagonië, waar enorme Alerce (Fitzroya) bomen staan.

Chubut-gouverneur Ignacio Torres gaf brandstichters de schuld van het vuur dat meer dan 1.000 hectare in vlammen heeft gezet. Hij zei dat het beperkte zicht, veroorzaakt door de rook, het werk van brandweerlieden vanuit de lucht belemmerde.

Het vuur verspreidde zich toen de regio te maken kreeg met een ongebruikelijke hittegolf, waarbij de temperatuur in de havenstad San Antonio Oeste opliep tot 40 graden Celsius.

Mario Cárdenas, de brandweercommandant van Los Alerces, zei dat de vlammen zich vanuit het park naar de aangrenzende gebieden hadden verspreid.

Hij zei dat de brand nog steeds "uit de hand liep", maar dat er van extra brandweerlieden werden die zich bij het bestaande team zouden voegen.

Het nationale park Los Alerces herbergt de gelijknamige bomen die tot de langstlevende ter wereld behoren. Het zijn de grootste bomen van Zuid-Amerika. Volwassen bomen bereiken een gemiddelde hoogte tussen de 40 en 60 meter, maar er zijn uitschieters tot 70 meter gesignaleerd.

Een van de oudste bomen ter wereld, El Alerce Abuelo (Fitzroya Cupressoides), die 57 meter hoog is en een diameter heeft van 2,8 meter, in het Los Alerces National Park
AFBEELDINGSBRON,GETTY-AFBEELDINGEN
Onderschrift afbeelding,
Een waarschuwing met de bijnaam "grootvader" wordt beschouwd als de oudste boom in het park, met een geschatte leeftijd van 2600 jaar
Het park beslaat een oppervlakte van bijna 260.000 hectare en wordt beschouwd als de sleutel voor de bescherming van het Patagonische Woud.

Parkdirecteur Danilo Hernández Otaño zei dat de brand op twee afzonderlijke, maar nabijgelegen locaties was begonnen.

De heer Hernández zei ook dat de aanleg “duidelijk opzettelijk” was gebeurd en dat het geen ongeluk was.

"Degenen die verantwoordelijk zijn voor het aansteken van de brand zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden", zei Ignacio Torres, gouverneur van Chubut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May