Drie landen kondigen terugtrekking uit Ecowas aan
28 Jan, 17:22
foto
De Ecowas-lidstaten; de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) is gevestigd in 1975 om de economische integratie en coöperatie te promoten.


Drie door het leger geleide West-Afrikaanse landen hebben hun onmiddellijke terugtrekking uit het regionale blok Ecowas aangekondigd, waarbij zij de organisatie ervan beschuldigen een bedreiging voor haar leden te worden. Niger, Mali en Burkina Faso "beslissen in volledige soevereiniteit over de onmiddellijke terugtrekking" uit de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), zo staat in een gezamenlijke verklaring die zondag, vandaag, is gepubliceerd.

Ecowas "is onder invloed van buitenlandse mogendheden, die haar grondbeginselen hebben verraden, een bedreiging geworden voor haar lidstaten en haar bevolking", staat in de verklaring.

De drie landen beschuldigden het regionale orgaan ervan hun strijd tegen "terrorisme en onveiligheid"niet te ondersteunen, terwijl ze "illegale, onwettige, inhumane en onverantwoordelijke sanctie" oplegden.

De banden tussen de drie landen en Ecowas zijn gespannen sinds de militaire machtsgreep in Mali in 2020 en 2021, in Burkina Faso in 2022 en in Niger in 2023.

Het regionale orgaan reageerde door alle drie de landen te schorsen en zware sancties op te leggen aan Niger en Mali.

Interactieve Ecowas-staten

Vrijdag probeerde Niger de banden met Ecowas te verbeteren door zijn vertegenwoordigers uit te nodigen in de hoofdstad Niamey, maar er kwamen alleen vertegenwoordigers uit Togo opdagen.

"Er heerst kwade trouw binnen deze organisatie", klaagde Ali Mahaman Lamine Zeine, de door het leger benoemde premier van Niger.

De militaire leiders in de drie landen hebben beloofd de opkomst van gewelddadige gewapende groepen in hun landen aan te pakken en hebben hun krachten gebundeld in de zogenaamde "Alliantie van Sahelstaten".

De drie landen hebben de militaire banden met Frankrijk, de voormalige koloniale macht, verbroken. Frankrijk was ooit sterk aanwezig in de Sahel, maar kondigde na de staatsgrepen de terugtrekking van zijn troepen uit de drie landen aan.

De Franse militaire terugtrekking en de economische sancties tegen toch al kwetsbare economieën hebben de bezorgdheid vergroot dat gewapende groepen zich zuidwaarts zouden kunnen verspreiden naar de relatief stabiele kustlanden Ghana, Togo, Benin en Ivoorkust.

West-Afrika registreerde in de eerste zes maanden van 2023 ruim 1.800 aanslagen, met bijna 4.600 doden tot gevolg en ernstige humanitaire gevolgen. Volgens een regionale topfunctionaris van Ecowas was dit slechts "een fragment van de verschrikkelijke impact van onveiligheid".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May