Kenia: Honderden protesteren tegen geweld tegen vrouwen
27 Jan, 12:40
foto
"Ik ben hier omdat ik boos ben", zegt Winnie Chelagat. (Foto: BBC)


In de grote steden van Kenia vinden demonstraties plaats om te protesteren tegen de toenemende gevallen van vrouwenmoord en ander geweld tegen vrouwen. Honderden hebben zich verzameld in Nairobi, Nakuru, Mombasa, Nyeri en Lodwar, sommigen met borden met de namen van degenen die zijn omgekomen.

Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat minstens één op de drie Keniaanse vrouwen ooit in hun leven fysiek geweld had ondergaan.

"Ik ben hier omdat ik boos ben", zei de 33-jarige Winnie Chelagat tegen de BBC. "Het is verkeerd, we zijn moe en we willen dat er iets aan gedaan wordt."

Mannen en jongens moeten de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen daden in plaats van dat vrouwen en meisjes de last moeten dragen om zichzelf te beschermen, zei een andere demonstrant, Michael Onyango.

"We moeten onze zonen opvoeden en hen vertellen dat ze moeten stoppen met het vermoorden van vrouwen."

De protesten van zaterdag volgen op een reeks gruwelijke moorden op vrouwen – waaronder één slachtoffer, later genoemd als Rita Waeni, wiens uiteengereten stoffelijke resten werden gevonden in een plastic zak in een huurappartement van Airbnb.

Femicide wordt gedefinieerd als het opzettelijk doden van een vrouw of meisje omdat ze vrouwelijk zijn.

Amnesty International zegt dat er tussen 2016 en 2023 meer dan 500 gevallen van vrouwenmoord in Kenia zijn geregistreerd. Veel van de slachtoffers zijn vermoord door intieme partners of bekende personen.

Actievoerders willen dat de autoriteiten gerechtigheid bespoedigen voor alle recente slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Tientallen lokale rechtengroepen zeggen dat de regering femicide tot een nationale noodsituatie moet verklaren en femicide tot een specifieke misdaad moet maken, los van moord.

Zaterdag zongen demonstranten in Nairobi 'Sisi ni watu sio wanyama' in het Swahili – wat 'wij zijn mensen en geen dieren' betekent.

Anderen droegen spandoeken met de tekst "alleen zwakke mannen vermoorden vrouwen" en "elke keer dat je het slachtoffer de schuld geeft, bevestig je de moordenaar".

Het beschuldigen van slachtoffers is wijdverbreid op sociale media, waarbij commentatoren in de zogenaamde 'manosfeer' van Kenia vermoorde vrouwen de schuld geven van hun eigen dood.

Veel berichten op online platforms richten zich op wat de slachtoffers droegen toen ze werden aangevallen, of vragen zich af waarom ze hun mobiele telefoon niet gebruikten om familie en vrienden te vertellen waar ze zich bevonden.

Ondanks dat Kenia robuuste wetten heeft tegen gendergerelateerd geweld, blijven de meeste daders ongestraft. Wanneer vervolgingen worden ingesteld, slepen deze vaak jarenlang aan bij de rechtbank.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May