Uitbannen kwikgebruik in goudsector hoog op agenda
26 Jan, 20:51
foto
Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke ontwikkeling en Milieu (2e v.l.) voor de helikoptervlucht boven Marowijne. (Foto: ROM)


Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke ontwikkeling en Milieu (ROM) vindt het hoog tijd dat er actie wordt ondernomen om de impact van economische activiteiten op het milieu te minimaliseren. Met name kwikgebruik bij goudwinning baart hem zorgen. Dasai heeft afgelopen week een helikoptervlucht gemaakt boven het gebied langs de Marowijnerivier tussen Suriname en Frans-Guyana, om een diepgaand inzicht te krijgen in de milieueffecten van de plaatselijke goudwinning activiteiten.

De rondvlucht was op uitnodiging van de Franse ambassadeur in Suriname, Nicolas de Lacosta. Samen met Frans-Guyana wordt er gewerkt aan het uitfaseren van het kwikgebruik, waarbij Frans-Guyana al concrete stappen heeft ondernomen langs de Marowijne, de grensrivier tussen beide landen. 

Dasai wees erop dat niet alleen Suriname, maar ook Frans-Guyana met dit milieuprobleem kampt. ROM zal samen werken met het ministerie van Defensie en dat van Natuurlijke Hulpbronnen, dat verantwoordelijk is voor de ordening van de goudsector. Het National Institute for Environment and Development in Suriname (NIMOS) zal worden ingeschakeld om het noodzakelijke onderzoek uit te voeren.

ROM heeft met betrekking tot het uitfaseren van kwik het afgelopen dienstjaar reeds een aantal stappen ondernomen. Er is een ‘quick assessment’ gemaakt om na te gaan wat de impact zal zijn op het uitfaseren en om de kwikvervuiling door kleine goudwinners alvast aan te pakken, is het project “Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small Scale Gold Mining” uitgevoerd. Dit project was in samenwerking met NIMOS en NH.

De Communicatie Unit van ROM geeft aan dat, binnen het EMSAGS Project ook nieuw beleid zal worden geformuleerd en wet- en regelgeving zal worden aangepast, terwijl sectorgerichte instituten zullen worden versterkt. In samenspraak met kleinschalige goudzoekers zullen daarnaast nieuwe milieuverantwoorde mijnbouwmethoden worden geïntroduceerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May