Keniaanse rechtbank blokkeert inzet politie in Haïti
26 Jan, 12:49
foto
Leden van de General Service Unit (GSU) van de Keniaanse politie nemen op 30 oktober 2021 deel aan een gezamenlijke oefening georganiseerd door de Amerikaanse ambassade om capaciteiten voor terrorismebestrijding op te bouwen in Nairobi, Kenia. (Foto: AP)


Het Keniaanse Hooggerechtshof heeft de regering ervan weerhouden politieagenten in te zetten om bendes in Haïti te bestrijden. De rechter voerde aan dat de inzet illegaal zou zijn, omdat de Nationale Veiligheidsraad niet de wettelijke bevoegdheid heeft om politie buiten Kenia te sturen.

Hij voegde eraan toe dat de raad alleen militairen kan inzetten, en geen politie, voor vredesmissies zoals Haïti.

Vorig jaar had Kenia zich vrijwillig aangemeld als leider van een multinationale veiligheidsmacht in Haïti om het bendegeweld te onderdrukken.

De rechter legde verder uit dat de Keniaanse wet de regering alleen toestaat politieagenten in een ander land in te zetten als er een wederkerige overeenkomst bestaat tussen Kenia en het gastland.

De Keniaanse regering heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft de VN vorig jaar gevraagd dringend een multinationale troepenmacht in te zetten. Hij zei dat zijn regering overweldigd was door bendes die 80% van de hoofdstad Port-au-Prince in handen hadden.

De VN-Veiligheidsraad steunde het aanbod van Kenia om leiding te geven aan de troepenmacht, en Keniaanse wetgevers keurden vervolgens de inzet goed.

In Haïti heeft de mogelijke inzet gemengde reacties opgeleverd van leden van de gemeenschap die hebben geleden onder bendes.

Laurent Uwumuremyi, de landendirecteur van Mercy Corp, vertelde de BBC dat de missie het potentieel heeft om de toegang tot de openbare infrastructuur te vergemakkelijken en de humanitaire crisis aan te pakken.

Hij voegde er echter aan toe dat sommige leden van de gemeenschap zeiden dat Haïti geen externe interventies nodig had en dat zij het als een verspilling van geld en tijd zagen.

Ekuru Aukot, de Keniaanse oppositieleider die de zaak aanhangig heeft gemaakt, zei dat de uitspraak van de rechtbank een overwinning was voor het land, dat het zich niet kon veroorloven om officieren uit te zenden voordat het zijn eigen veiligheidsproblemen aanpakt.

Aukot voegde eraan toe dat president William Ruto de inzet alleen gebruikte om zijn internationale imago hoog te houden en om gunsten te zoeken bij westerse landen als de VS.

President Ruto zei dat Kenia een "indrukwekkende staat van dienst" heeft wat betreft deelname aan vredesondersteunende missies over de hele wereld. Hij voegde eraan toe dat de inzet officieren in staat zou stellen hun vaardigheden en ervaring op het gebied van het bieden van veiligheid te verbeteren en aan te scherpen.

De geschiktheid van de Keniaanse politie voor de inzet had echter aanleiding gegeven tot bezorgdheid over mogelijke mensenrechtenschendingen.

Nicole Widdersheim, plaatsvervangend directeur van Human Rights Watch in Washington, vertelde dat ze het Keniaanse politiegeweld, inclusief moorden, al sinds 2013 hadden gedocumenteerd. Ze voegde eraan toe dat er een lange geschiedenis is van internationale gewapende interventies in Haïti, waarbij 'veel verschrikkelijke dingen' zijn gebeurd.

De Keniaanse regering heeft alle beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door haar functionarissen ontkend.

Een politieagent die al twee maanden intensieve training had gevolgd, zei dat hij "gedemoraliseerd" was door de uitspraak. "Ik was bereid om te gaan. Ik wilde zien hoe andere politieagenten hun werk doen en mijn ervaring vergroten." Maar hij zei dat hij de training zou gebruiken "om hier in Kenia te dienen".

Dit is de tweede grote uitspraak van de rechtbank op dezelfde dag die tegen de Keniaanse regering is gericht. Het Hooggerechtshof verwierp ook een poging van de regering om een ​​blokkering van een controversiële huisvestingsheffing ongedaan te maken .

Het komt nadat Ruto onlangs rechters had bekritiseerd die volgens hem corrupt waren omdat ze het overheidsbeleid blokkeerden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May