NDP eist verontschuldiging vp voor bedreiging lid
25 Jan, 01:47
foto


De NDP ziet binnen de regeerperiode van Santokhi en Brunswijk, ook op het gebied van vrouwenrechten, een verontrustend patroon van verval van de democratische beleving, welke zich uit bij sommige mannelijke leden van DNA en nu door de tweede man van het land, door vrouwen in het parlement te beledigen en zelfs te bedreigen.

Eind vorig jaar was er een situatie ontstaan rondom het lid Harriët Ramdien van de VHP, waarbij alle vrouwelijke DNA leden de aandacht van de leiding van DNA hadden gevraagd. Begin 2023 werd een Surinaamse vrouw van inheemse afkomst in het gezicht geklapt door een politie functionaris. Een ander incident was toen vrouwen tijdens een stil protest bij het standbeeld van Mama Sranan op 8 maart 2022 hardhandig door de politie werden aangepakt.

Tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in DNA, op dinsdag 23 januari jl.was het weer raak en heeft de vicepresident (vp) van de Republiek Suriname, Ronnie Brunswijk, zich wederom van zijn onbehoorlijke zijde laten zien. Ondanks het er nogal fel aan toe kan gaan tijdens een parlementair debat, is het onacceptabel dat de vicepresident in een boze of ontevreden bui bedreigingen uit aan het adres van DNA leden. Het is het hoogste college van Staat en het respect naar het college, vanuit de uitvoerende macht, is een voorwaarde.

Het geachte lid Claudie Sabajo uit Marowijne, namens de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft in haar betoog het beleid van de regering en de ontwikkelingen in haar district aan de kaak gesteld, wat mogelijk in het verkeerde keelgat van regeringspartij ABOP is geschoten. Na haar betoog heeft de vp, weliswaar buiten de microfoon, enkele ernstige uitspraken gedaan. Volgens Sabajo, die de uitspraken zelf heeft gehoord, heeft de vp haar gevraagd of zij (Sabajo) dat huis voor collega vertegenwoordiger uit Marowijne Genevievre Jordan heeft gekocht. Als zij ook een huis wil, dan kan de Vice President ook een huis voor haar kopen.

"Na yu moni bai a oso gi Jordan? "If na wan oso yu wani dan kon meki mi bai wan gi yu owktu". Kijkend in de richting van mevrouw Jordan, spoorde de vp haar aan om Sabajo af te takelen als ze naar Albina gaat. Je moet haar af takelen, want ze is jaloers op je!
"Gene yu mus' foming te yu go na Albina. Um foming yere na Albina, a sma é dyarusu tap yu".

Ons lid Claudie Sabajo gaf tijdens een punt van orde aan dat ze zich ernstig bedreigd voelt door deze uitlatingen van de vicepresident. Ze attendeerde de zaal erop dat als haar iets overkomt de hele zaal dat heeft gehoord.
Onverantwoordelijk als de vp bij de gemeenschap bekend is, gaf hij aan dat hij er niks aan kan doen dat het lid zich bedreigd voelt. Verder heeft hij ontkend iemand te bedreigen en heeft hij naar zijn zeggen alleen gevraagd of Sabajo dat huis heeft gekocht voor Jordan: "Na yu bai a oso gi en?"

Wat zich heeft voltrokken in DNA binnen of buiten de microfoon is een vicepresident niet waardig. De NDP zal niet toestaan dat DNA leden, maar in het bijzonder leden van de NDP fractie worden bedreigd. De begrotingsdebatten zijn bedoeld om de uitgifte van staatsmiddelen over het afgelopen dienstjaar te beschouwen en dat van het jaar 2024 te behandelen. Felle debatten zijn welkom, maar kunnen en mogen nooit uitmonden in bedreigingen door hoge regeringsfunctionarissen tegen de volksvertegenwoordigers.

De vicepresident dient zich conform zijn rol te gedragen en het zou hem sieren zijn verontschuldiging publiekelijk aan het lid Sabajo aan te bieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May