Argentijnen de straat op tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen
25 Jan, 07:48
foto
Mensen marcheren naar het Congres tijdens een nationale staking tegen de economische en arbeidshervormingen voorgesteld door president Javier Milei in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: AP)


Argentijnse vakbonden zijn in de hoofdstad een twaalf uur durende staking begonnen uit protest tegen de harde economische hervormingen van president Javier Milei. De demonstratie van woensdag is de belangrijkste blijk van verzet tegen de bezuinigingen en privatiseringsplannen van Milei sinds hij vorige maand aan de macht kwam en beloofde een economie te herstellen die te maken heeft met een inflatie van 211 procent.

De staking, gecoördineerd door de overkoepelende vakbond, de Algemene Confederatie van Arbeid (CGT), komt te midden van onderzoek naar de twee belangrijke hervormingen van Milei: het 'omnibus'-wetsvoorstel dat door het Congres gaat en een 'megadecreet' dat de economie dereguleert.

"Milei wil een land waar armoede en informeel werk 90 procent bereiken", zei vakbondslid en nationaal oppositieafgevaardigde Hugo Yasky op het lokale radiostation Radio Con Vos. "Er is nu geen sprake van werkgelegenheidscreatie. Wat er nu is, is wijdverbreide ellende, de wanhoop van mensen, er zijn geen maatregelen om de schade die ze veroorzaken te beperken."

Eerder op woensdag werd het omnibuswetsvoorstel goedgekeurd door een commissie in het lagere congreshuis, de Kamer van Afgevaardigden.

De massastakingen begonnen om 12.00 uur lokale tijd en hadden gevolgen voor het transport, de banken, ziekenhuizen en openbare diensten. Lokale luchtvaartmaatschappijen zeiden dat ze vanwege de demonstratie honderden vluchten moesten annuleren.

Demonstranten hielden borden vast met de tekst 'Het thuisland is niet te koop' en 'Eten is geen voorrecht', terwijl anderen een gigantische marionet van Milei vasthielden.

Op een andere poster stond: 'De gepensioneerden van vandaag zijn de werknemers van gisteren, stop met hen te beroven!'

Lucia Newman van Al Jazeera, die rapporteert vanuit Buenos Aires, zei dat het "onmogelijk" was om het aantal mensen te bepalen dat het protest bijwoonde, vanwege de omvang ervan.

"Er lijkt een soort onofficiële overeenkomst te bestaan met de stakers en de minister van Veiligheid om deze enorme aantallen mensen hier toe te laten, maar alleen als ze het verkeer niet kunnen verstoren", zei Newman.

"Het is nog steeds heel erg gespannen, en de situatie hier blijft aanhouden, maar de opkomst is tot nu toe enorm."

De regering van Milei zei dat de bezuinigingsmaatregelen het gevolg zijn van jarenlange overbestedingen waardoor het Zuid-Amerikaanse land enorme schulden heeft opgelopen aan lokale en internationale crediteuren, waaronder een deal van 44 miljard dollar met het Internationaal Monetair Fonds.

"Er is geen staking die ons tegenhoudt, er is geen dreiging die ons intimideert", schreef Milei’s minister van Veiligheid en voormalige rivaal bij de presidentsverkiezingen, Patricia Bullrich, op X.

"Het zijn maffia-vakbondsleden, armoedemanagers, medeplichtige rechters en corrupte politici, die allemaal hun privileges verdedigen en zich verzetten tegen de verandering waar de samenleving democratisch voor heeft gekozen."

Milei, een econoom en voormalig tv-expert, nam het presidentschap op zich na een schokkende overwinning bij de algemene verkiezingen van vorig jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May