Betalingsachterstand van de huidige regering
25 Jan, 05:54
foto


Door de ministers belast met Volksgezondheid en Openbare Werken is onder andere de betalingsachterstand van de vorige regering gepresenteerd om hun wanbeleid te verdedigen en hun wanprestatie te verbloemen. Onder de huidige regering is de gezondheidszorg letterlijk kapotgeslagen en de natte en droge infrastructuur zwaar verwaarloosd. Hoogstwaarschijnlijk is hun creativiteit om nieuwe argumenten te presenteren, om de neergang in de zorg en het verval in de infrastructuur goed te praten, uitgeput geraakt.

Door de regering wordt regulier hun cashflowrapport gepubliceerd en besproken. Daarin worden de inkomsten en uitgaven van de regering gepresenteerd. In die rapporten worden ook de betalingsachterstanden verwerkt. Men zou wel denken dat met SRD65,8 miljard, die deze regering in 37 maanden heeft ontvangen, het afgelopen zou zijn met het geklaag over betalingsachterstanden. Dit is helaas niet het geval. Echter is het misleidend om alleen te presenteren wat de regering heeft aangetroffen en niet de chaos en het verderf die deze regering achterlaat voor de komende generaties.

Hier zijn de achterstanden van de huidige regering:
1. De achterstanden aan leveranciers voor geleverde goederen en diensten aan de overheid, ook genoemd “supplier arrears”, zijn vanaf juli 2023 meegenomen in de statistieken, waarbij begonnen is met de stand van ultimo december 2021 (3de kwartaal staatsschuldrapport, blz. 2). In de publicatie van de binnenlandse staatsschuld van 21 december 2023 (Tabel 2023 – 2) staat duidelijk aangegeven dat de suppliers errears (betalingsachterstanden) per november 2023 SRD3,4 miljard bedraagt. Dat is ruim US$93 miljoen. In overeenstemming met IMF is dat geboekt als staatsschuld.

2. De totale achterstanden op de uitstaande schuld per eind september 2023 bedroegen US$ 538,3 miljoen. Van dit bedrag bestond 74 procent (US$ 464,7 miljoen) uit achterstanden op de buitenlandse schuld, en 26 procent (US$ 73.6 miljoen) uit achterstanden op de binnenlandse schuld (3e kwartaal Staatsschuldrapport, blz.6).

De betalingsachterstanden vloeien voort uit de overheidstekorten. Ook op de lopende en totale rekening van 2023 valt een tekort af te lezen. Het is dan schaamteloos om de betalingsachterstanden als argument te presenteren voor de wanprestaties van deze regering. Die achterstanden heeft de overheid altijd gehad. Het is dan zeer jammer om te zien en te horen hoe de parlementariërs van de coalitie zonder de documenten te bestuderen, de regering napraten. De cijfers getuigen dat zij leugens in het parlement aan het verkondigen zijn.

Deze regering heeft ondanks haar hoge inkomsten uit de goud- en oliesector, haar goedkope leningen en inkomstenverhogende maatregelen als verhoging van inkomsten-, loon-, omzetbelasting en daarna weer BTW, geen ontwikkeling kunnen brengen. Ondanks de afschaffing van subsidie op elektriciteit, water, gas en andere overheidsdiensten is er niet eens een verbetering te merken in de dienstverlening. Integendeel verloedert en verarmt het volk dagelijks.

Met betrekking tot de staatsschuld valt er ook heel wat neer te pennen. Om de leugens van de minister die de presentatie over de staatsschuld heeft gehouden te doorzien, hoeft men niet eens met de cijfers van Bureau Staatsschuld te werken. Zelfs uit het Financieel jaarplan, dat door de regering zelf is ingediend in het parlement, is te bewijzen hoe grof men liegt. Een ieder kan het Financieel Jaarplan 2024, blz. 82 openslaan en lezen dat de buitenlandse staatsschuld in 2020 US$2,084.1 miljoen bedroeg en in juni 2023 US$2,514.0 miljoen. Binnen drie jaren een stijging van US$429,9 miljoen. 

Deze regering heeft in drie jaren gepresteerd om de buitenlandse schuld met 20,62% te laten stijgen. Dit is 1/5 deel van wat alle andere regeringen (45 jaren) sinds de onafhankelijkheid van het land hebben bijgedragen aan de buitenlandse staatsschuld. Over de binnenlandse staatsschuld en de totale staatsschuld hoeven we met geen woord te reppen. Deze ontwikkeling van de buitenlandse staatsschuld spreekt al boekdelen. Dit is het destructief beleid van deze regering. Niet alleen betaalt deze regering de leveranciers van goederen en diensten niet, maar de schulden worden niet afgelost. De ministers en de parlementariërs van de coalitie moeten niet denken dat ze knollen voor citroenen kunnen verkopen aan het volk en niet erop gecorrigeerd zullen worden. Leugens kunnen altijd met cijfers en documenten worden gelogenstraft.

Drs. A. Abdoel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May