Participanten ingenomen met Blue Wave-programma
25 Jan, 03:50
foto
Algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar (m) tijdens de uitreiking van de Blue Wave-programma awards. (Foto: Staatsolie)


Een eerlijke kans voor eenieder is de hoop van een van de graduates van het Bluewave Supplier Development Programma. Vijfentwintig klein- tot middelgrote bedrijven, waaronder Gopex International, hebben zes maanden meegedaan aan dit bedrijfsontwikkelingsprogramma. Zij zijn bijgeschoold in de eisen die noodzakelijk zijn om diensten of goederen voor bepaalde sectoren binnen de offshore olie-industrie te kunnen aanbieden.

Het was geen eenvoudig traject, zegt Gopex-directeur Bhiesnoe Gopal. "Er komt heel veel documentatie bij kijken. Maar we hebben een heel goede begeleiding gekregen van Staatsolie. We zijn heel tevreden."

Bluewave is een Amerikaans bedrijf dat specifieke internationale kwalificaties aan (potentiële) leveranciers van de olie-industrie voorhoudt. Het programma geeft bedrijven de nodige informatie en tools om te kunnen voldoen aan de huidige kwalificaties van de internationale industrie door: workshops; toegang tot een platform met documenten die nodig zijn voor internationale kwalificaties en certificeringen; persoonlijke coaching en ondersteuning.

"Als bedrijf staan we klaar voor de uitdagingen die de opkomende offshore olie-industrie voor de landbouw meebrengen." Gopal zegt dat ze de rode draad te pakken hebben om straks een kans te maken om te kunnen leveren voor de opkomende offshore olie-industrie. "We weten wat van ons verwacht wordt." Gopex heeft al ruime ervaringen met certificeringen en kwaliteitsnormen. Het bedrijf heeft ook het grootste traject van het Global Gap-certificeringsproces doorlopen. Het is ook het enige bedrijf dat op dit moment manja's mag exporteren, omdat het goed heeft meegewerkt met het ministerie van LVV aan het proefproject om manja's pestfree te produceren. Inmiddels is de vierde lading al geëxporteerd en zijn er geen problemen ondervonden met de ladingen.
 
Participant Rajiv Hieralal van RFH Agencies, merkt op dat het Blue Wave-programma waardevol voor hem is geweest. Het programma is internationaal erkend en kan voor Surinaamse bedrijven de deuren naar de internationale olie-industrie openen. "De één-op-één coachingsessies op de onderdelen financiën, kwaliteit en Health Safety Security & Environment (HSSE) spraken mij erg aan. Het heeft ons waardevolle informatie opgeleverd om binnen ons bedrijf nieuwe systemen in te voeren en huidige systemen te verbeteren."

Janneke Tammenga, Head Planning & Control van Heavy Equipment Rental, vond de sessies informatief, veelomvattend en heel toepasselijk voor haar bedrijf.  "We hopen dat onze Bluewave-badge meer bekendheid zal opleveren voor onze diensten. De informatie over benodigde documentatie en de internationale normen, die gelden voor het meedoen aan een aanbesteding, is waardevolle kennis en Surinaamse bedrijven kunnen niet op een eiland functioneren. Bluewave helpt ons om de internationale aansluiting te maken."

Het programma startte in juli 2023 met een groep van 25 ondernemers die voldeden aan gestelde criteria. De kosten voor het programma zijn grotendeels gedragen door Staatsolie en zijn offshore-oliepartners Chevron en ExxonMobil. De participerende bedrijven hebben een eigen bijdrage gedaan voor deelname. Volgende maand start een nieuwe groep van dertig bedrijven met het Blue Wave-programma.

Bhiesnoe Gopal van Gopex International en zijn echtgenote met Alma del Torro (m) van Blue Wave tussen hen.

Gopex levert al producten aan multinationals. Hij zegt dat de voedselveiligheidseisen steeds strenger worden en dat bedrijven daarin investeren. Hij hoopt daarom dat wanneer de tijd daar is, er ook eerlijk wordt gewerkt met lokale bedrijven die voldoen aan de voedselveiligheidsnormen. "Ik hoop dat Staatsolie de controle op de voedselveiligheid van de deelnemende bedrijven zal uitoefenen, om de kwaliteit te garanderen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May