Rusland beschuldigt Oekraïne van neerhalen transportvliegtuig
24 Jan, 11:06
foto
De Ilyushin Il-76 stortte neer in de regio Belgorod, dichtbij de grens met Oekraïne. (Getty Images)


Een Russische functionaris heeft Oekraïne beschuldigd van het neerschieten van een militair transportvliegtuig bij een incident waarbij naar eigen zeggen 65 Oekraïense krijgsgevangenen en negen anderen omkwamen. Het Russische ministerie van Defensie zei woensdag dat Oekraïne het vliegtuig, een Ilyushin Il-76, had neergeschoten dat neerstortte in de regio Belgorod.

Dichtbij de grens met Oekraïne werd Belgorod de afgelopen weken het doelwit van Oekraïense luchtaanvallen. Het ministerie beweerde, zonder bewijs te leveren, dat radars de lancering van twee Oekraïense raketten hadden gedetecteerd.

Een functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beweerde ook dat Oekraïne het vliegtuig had neergehaald en noemde het een "barbaarse" daad.

"Aan boord bevonden zich 65 gevangengenomen Oekraïense militairen die voor uitwisseling naar de regio Belgorod werden vervoerd, zes bemanningsleden en drie escortes", citeerde staatspersbureau RIA Novosti het ministerie van Defensie. Het leverde geen enkel bewijs voor de bewering.

Andrei Kartapolov, een Russisch parlementslid dicht bij het ministerie van Defensie, beweerde dat het vliegtuig het doelwit was van drie raketten van Amerikaanse of Duitse makelij.

"Het werd opzettelijk gedaan om de uitwisseling van gevangenen te saboteren", beweerde hij.

Het Kremlin vertelde verslaggevers dat het de rapporten aan het onderzoeken was.

Kiev heeft ook geweigerd commentaar te geven terwijl het informatie verzamelt.

Het Oekraïense coördinatiehoofdkwartier voor de behandeling van krijgsgevangenen zei echter dat het de crash onderzoekt, zonder meer informatie te verstrekken. Het waarschuwde voor het delen van "niet-geverifieerde informatie".

"We benadrukken dat de vijand actief speciale informatie-operaties uitvoert tegen Oekraïne, gericht op het destabiliseren van de Oekraïense samenleving", aldus het coördinatiehoofdkwartier in een verklaring op Telegram.

Video geplaatst op de messenger-app Telegram door Baza, een kanaal gelinkt aan Russische veiligheidsdiensten, toonde een groot vliegtuig dat neerstortte en explodeerde in een enorme vuurbal.

Regionale gouverneur Vyacheslav Gladkov zei op sociale media dat hij zijn schema had gewijzigd vanwege een "incident" en dat onderzoekers en hulpverleners al waren aangekomen op een locatie in het Korochansky-district.

"Het vliegtuig viel in een veld vlakbij een bevolkt gebied. Iedereen aan boord stierf", zei Gladkov op zijn Telegram-kanaal. Naast de krijgsgevangenen zouden ook zes bemanningsleden en drie bewakers zijn omgekomen.

De Il-76 is ontworpen voor het luchtvervoer van troepen, vracht, militaire uitrusting en wapens. Het heeft gewoonlijk een bemanning van vijf personen en kan maximaal 90 passagiers vervoeren.

In december beschuldigde Rusland Oekraïne ervan een "terroristische aanval" te hebben gepleegd op burgers in de stad Belgorod, waarbij 25 mensen om het leven kwamen .

Vorige week beschuldigde het Kremlin Kiev van een aanval op de bezette stad Donetsk, waarbij 27 mensen omkwamen. Oekraïne heeft de beschuldigingen ontkend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May