Volk wordt misleid over gronduitgifte Mennonieten
24 Jan, 00:00
foto
De bereidverklaring voor 404 ha te Witagron is opgemaakt voor uitoefening van landbouw. De aanvrager is Ruud Souverein van Agriculture Reinland NV en Terra Invest Suriname & Guyana.


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk vindt dat de oppositie het volk misleidt met onjuiste informatie over gronduitgifte aan Mennonieten. De oppositie op haar beurt verwijt de vp en de regering een loopje te nemen met het volk en het parlement. Brunswijk verklaarde in alle toonaarden dat de Mennonieten geen grond hebben gekregen en de bereidverklaring waarover Melvin Bouva (NDP) het had nooit is uitgegeven door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Zij heeft het wel getekend.

Brunswijk stelde dat de 404 ha te Witagron is aangevraagd door Agriculture Reinland NV. Hij verzuimde echter mee te delen dat deze NV toebehoort aan Terra Invest Suriname & Guyana waar de representant van de Mennonieten, Ruud Souverein, eigenaar van is. Agriculture Reinland NV is door Souverein opgericht op 10 juli 2023. In september van hetzelfde jaar is de bereidverklaring getekend door minister Vorswijk.

De vp benadrukte dat de minister van GBB helemaal niet fout is. Alles is volgens de regels geschied. De bewindsvrouw is bevoegd terreinen tot 499 ha uit te geven. Er is met gespierde taal gesproken om het volk te misleiden, vindt Brunswijk. "Er is geen bereidverklaring verstrekt aan Mennonieten. Het volk wordt opzettelijk misleid door verkeerde informatie te geven."

De vp beweert dat de bereidverklaring nooit is uitgegeven, hoewel de minister het document wel heeft getekend. Iemand heeft foto's gemaakt van de bereidverklaring en heeft de zaak volgens de vp laten uitlekken. De minister heeft het aangehouden voor verder onderzoek. Niemand kan zeggen dat die de bereidverklaring heeft ontvangen, beweert de vp. Er is nergens getekend dat de bereidverklaring is afgestaan.


Het is Souverein zelf die maandag in een publicatie heeft bekendgemaakt dat hij een bereidverklaring heeft ontvangen, terwijl de vp in De Nationale Assemblee meedeelt dat deze nooit is verstrekt. Souverein heeft de bereidverklaring naar diverse personen gemaild en maakt er ook geen geheim van dat hij deze heeft ontvangen.

Brunswijk deelde enkele klappen uit aan de NDP. Hij toonde een order met uitgiftes van grond die op de valreep nog zijn gedaan door de regering Bouterse. Er is zelfs een terrein in Para op 15 juli 2020, een dag vóór de overdracht, aangevraagd en dezelfde dag is een beschikking opgemaakt en verstrekt. Hij haalde enkele voorbeelden aan van hoe tot de laatste dagen van de vorige regering terreinen zijn uitgegeven. "Dat is onbehoorlijk bestuur", voerde hij aan.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar en Melvin Bouva dienden de vp van repliek. Zij voerden aan dat het juist Brunswijk is die de samenleving wil misleiden. Parmessar benadrukte dat Souverein zelf is uitgekomen over deze kwestie en aangegeven heeft dat er een bereidverklaring is ontvangen. "De zaak stinkt", zei Parmessar. Bouva stelde dat de aanvragen van Souverein volgens zijn eigen verklaring is gedaan namens de Mennonieten, ook al komt die naam niet voor in de stukken. Bouva merkte op dat de vp niet moet komen met een rookgordijn van gronden die binnen een dag zijn uitgegeven door de vorige regering. Als iets niet correct is gegaan, dan moet daartegen worden opgetreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May