ABOP/PL wil Mennonieten niet; commotie over bereidverklaring
23 Jan, 00:00
foto
Obed Kanape, fractieleider ABOP/PL, hield een fel betoog maandag over de Mennonieten.


Obed Kanape, fractieleider van de ABOP/PL, heeft ondersteund door fractiegenoot Edgar Sampie, duidelijk gemaakt dat de Mennonieten niet gewenst zijn in Suriname. Er is te veel ruis en onduidelijkheid in de samenleving. Diverse leden van de regering hebben tegenstrijdige informatie verstrekt. De ABOP/PL fractie wil dat de kwestie van de Mennonieten afgesloten wordt. Ook de Inheemse en Tribale Volkeren willen niks weten van de Mennonieten. 

Voordat Kanape maandag aan het woord kwam, had Assembleelid Melvin Bouva (NDP) de regering geconfronteerd met onjuiste informatie die is verstrekt. Nu blijkt dat er een bereidverklaring van 404 hectare terrein is gegeven aan Terra Invest Suriname & Guyana NV van Ruud Soeverein, de contactpersoon van de Mennonieten. Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeheer en Bosbeleid heeft vrijdag in De Nationale Assemblee verklaard dat zij niets weet van terreinen aan Mennonieten en ook niet bezig is met afhandelen van aanvragen. Uit documenten blijkt echter het tegendeel. Bouva voerde aan dat er is voorgelogen en hij accepteert niet dat het parlement onjuiste informatie krijgt. Hij eiste opheldering. 

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, stelde dat de regering een loopje neemt met het parlement. Getracht wordt De Nationale Nationale Assemblee knollen voor citroenen te verkopen. In deze kwestie moet er met de meeste spoed duidelijkheid komen. Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, stelde dat in de loop van de dag de regering duidelijkheid moet geven. Vicepresident Ronnie Brunswijk zei op het aandringen van de Assembleeleden dat de regering antwoord zal geven. Hij vroeg de ruimte tot dinsdag, wanneer de begrotingsbehandeling wordt voortgezet. Hij verzekerde dat er openheid zou komen.

Verschillende Assembleeleden zijn fel gekant tegen de komst van de Mennonieten. Kanape voerde aan dat er veel meer te doen is in het land dan dat iedereen zich bezig moet houden met deze groep. Hij maakte in diverse toonaarden duidelijk dat de ABOP/PL deze kwestie wil stopzetten. Parkeren of bevriezen is niet voldoende, merkte hij op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May