Brazilië gaat informatie en technologie delen met Amazone-landen
23 Jan, 20:50
foto
Illegale goudwinning vormt een enorm probleem in de Amazone-landen. Brazilie wil alle Amazone-landen verenigen in de strijd hiertegen.


Brazilië gaat door met de oprichting van een internationaal veiligheidscentrum in Manaus dat de Amazonelanden zal samenbrengen bij het toezicht houden op het regenwoud, het delen van inlichtingen en het achtervolgen van criminelen, zei een hoge Braziliaanse politieagent.

Er is een gebouw gehuurd en er wordt apparatuur aangeschaft voor het centrum, waarin politievertegenwoordigers zullen zitten uit de andere zeven landen van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO).

Het centrum zal de drugshandel en de smokkel van hout, vis en exotische dieren bestrijden, evenals ontbossing en andere milieumisdaden, zei Humberto Freire, hoofd van de afdeling Milieu en Amazone van de federale politie, vrijdag in een interview. Illegale goudwinning in beschermde reservaten van inheemse volkeren zoals de Yanomami zal ook een prioriteit zijn, zei hij.

Het verenigen van de Amazonelanden tegen criminele activiteiten in het grootste tropische regenwoud ter wereld is van cruciaal belang voor de inspanningen van president Luiz Inacio Lula da Silva om de ecologische reputatie van Brazilië te herstellen na vier jaar van stijgende ontbossing onder zijn voorganger, voormalig president Jair Bolsonaro.

Het Centrum voor Internationale Politiesamenwerking (CCPI), dat nu in het eerste kwartaal van dit jaar operationeel moet zijn, zal worden gefinancierd met 9 miljoen reais (US$1,8 miljoen) uit het Amazonefonds, een multinationale donatie-inspanning die door Noorwegen is gestart om de duurzame ontwikkeling in het Amazonegebied te helpen financieren.

Brazilië zal met zijn buurlanden in het Amazonegebied de technologie delen die de federale politie ontwikkelt om de oorsprong te traceren van goud dat illegaal is gewonnen door wilde mijnwerkers in het regenwoud, zei Freire.

Deze technologie, die het 'DNA van goud' zou moeten vaststellen, maakt gebruik van radio-isotopen om te bepalen uit welke prospect het goud afkomstig is, door deeltjes van het metaal, erts of vuil te vergelijken met monsters die zijn verzameld in goudmijngebieden in heel Brazilië, een enorm karteringsproces dat bijna voltooid is, zei hij.

ACTO-leden zullen worden gevraagd om dezelfde monsters in hun land in kaart te brengen, zei Freire.

De politie heeft de technologie samen met de Universiteit van Sao Paulo ontwikkeld en heeft 50 miljoen reais van het Amazon Fonds om een ​​programma te implementeren dat een radio-isotopenscan vereist, mogelijk uit Japan, en draagbare radio-isotopenidentificatieapparatuur voor gebruik in havens en luchthavens, zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May