Onderwijsprofessionals; kwalificering niet in overeenstemming met waardering
24 Jan, 04:53
foto


Terwijl de verkiezingsorganisatie opdreef komt en politici zich al in januari 2024 richten op het aantal zetels dat moet worden gehaald, om na 25 mei 2025 terug te keren in het machtscentrum of om weer vijf jaren verder te gaan, wordt door de minster van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in DNA de aandacht gevestigd op het zorgwekkende vertrek van 'onderwijsprofessionals'.

Het opzoeken van de definitie 'professionals' levert het volgende resultaat op: personen die zich voor hun levensonderhoud bezighouden met een speciale bezigheid, activiteit, studie of wetenschap. Wordt ook gebruikt voor personen die hebben gestudeerd voor een wetenschappelijke studie of een beroep dat een lange opleiding vereist.

Elk weldenkend mens is zich ervan bewust, dat de 150 'onderwijsprofessionals' hun weg hebben gezocht buiten de grenzen van Suriname, op zoek naar welvaart en welzijn voor het gezin/hun kinderen. Ze zijn vertrokken naar Nederland, België, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire of Aruba. Enkelen zelfs naar The United Kingdom.

Misschien is het aantal van 150 wel veel meer. Mede gelet op het feit dat een belangrijk deel van de leerkrachten en grote delen uit de samenleving niet verwacht dat het in 2024 beter zal gaan op financieel-economisch en monetair gebied in Suriname, kan mogelijkerwijs het aantal 'onderwijsprofessionals' dat zal kiezen voor een toekomst in het buitenland per eind september 2024 zijn verdubbeld.

De alarmbel die de onderwijsminister in de DNA heeft laten rinkelen mag nooit alleen een kwestie van -ervoor zorgen dat onze jongeren het onderwijs en de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te excelleren in een snel veranderende wereld-, maar moet ook betrekking hebben op de overbrengers van de leerstofonderdelen; de “onderwijsprofessional”.

Maar... politici ‘vergeten’ dat te entameren. In de onderstaande tabel heeft de FOLS de bezoldigingsreeks van de 'onderwijsprofessionals' inzichtelijk gemaakt, maar ook wat de tegenwaarde daarvan is in Amerikaanse dollars:

Resolutie van 15 augustus 2022 no.13.000/22, over de nieuwe bezoldigingsreeks 
per beroepsgroep met ingang van 01 juli 2022

Wisselkoersnoteringen in SRD Centrale Bank van Suriname wissels, cheques en overmakingen 16 januari 2024 vastgesteld omstreeks 15:00 u en geldig tot nader order.

Op het moment waarop de lezer dit artikel leest, valt het te betwijfelen of de uitbetaling van de overuren aan alle 'onderwijsprofessionals' op voj- en vos-niveau die daarvoor in aanmerking moeten komen en die gedurende maanden oktober, november, december 2023 en januari 2024 hebben gewerkt, wel eind januari 2024 zal worden uitbetaald.

Als de uitbetaling van de maandelijks waardering om heden ten dage nog trachten te overleven, uitblijft, moeten we ons ook afvragen waar de motivatie van de “onderwijsprofessionals” vandaan moet worden gehaald.

In feite worden de nieuwe leerkrachten, die vanaf hun indiensttreding per 1 oktober 2024 en niet over enige financiële middelen beschikken zwaar getroffen. Daarnaast de 'onderwijsprofessionals' die slechts parttimers zijn en dus geen brutosalaris hebben.

Elk jaar tegen deze tijd moet er genoegen worden genomen met de verklaring dat de lesurenstaten niet op tijd zijn ingediend door de directeuren op voj- en vos-niveau. Tegenwoordig wordt uitleg gegeven dat het administratief personeel en de ontheven hoofden van het BLBO en het BMBO hiervoor aansprakelijk zijn.

Over het bovenstaande heeft de Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs, BLTO, in een brief gedateerd 2 januari 2024 en gericht aan de waarnemend directeur van het Beroepsonderwijs, haar misnoegen kenbaar gemaakt.

Het FOLS-bestuur is ook de mening toegedaan dat de discussie over schooltijden  -te weinig effectieve uren- die door minister Henry Ori tijdens de begrotingsbehandeling 2024 in DNA is aangezwengeld, aan een brede maatschappelijke discussie onderworpen zal moeten worden. Niet alleen de schooltijden in Suriname moeten vergeleken worden met de schooltijden in Latijns-Amerika. Waarom wordt er geen vergelijking gemaakt op het gebied van de lonen. Dan gaat men wel tot andere inzichten komen.

Na de hand te hebben kunnen leggen op een bezoldigingsoverzicht op Aruba is het begrijpelijk dat de 'brain-drain' niet zal afnemen.
Hier een greep uit een bezoldigingsoverzicht.
Leraren bij het V.W.O. / H.A.V.O/ H.B.O. met MO-als bevoegdheid voor alle leerjaren.
Conversion rates US Dollar/Aruban Florin = 1 USD 1.79000 AWG

De FOLS is realistisch genoeg om te begrijpen dat de Surinaamse overheid dit niet zal kunnen betalen, maar men moet de ogen hiervoor niet sluiten. De FOLS rekent er ook op, dat minister Ori bij de begrotingsbehandeling rekening houdt met het toekennen van een kledingtoelage in relatie tot een 'Kledingvoorschriftenbeleid' voor leerkrachten op basis en voj-niveau. Hierover zijn er een aantal gesprekken gevoerd. Het laatste gesprek was op vrijdag 8 december 2023. De uitvoering/1e uitbetaling van deze toelage is wat FOLS betreft nog steeds gesteld op eind augustus 2024. Over de hoogte is er al een voorstel gedaan. Het wachten is op het onderwijsministerie.

De lidorganisaties van de FOLS zijn: de Katholieke Onderwijzers Bond, de Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, de Surinaamse Openbare Onderwijzers Bond, de Islamitische Onderwijzers Bond en Bond van Leraren bij het Technisch Onderwijs.

Namens het FOLS-presidium
Marcellino Nerkust
FOLS-president
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May