President geeft openheid vergoeding team Agent van Staat
23 Jan, 12:59
foto
President Chan Santokhi maandag tijdens het beantwoorden van vragen van Assembleeleden.


Gewezen procureur-generaal Roy Baidjnath Panday ontvangt als Agent van Staat bij het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens US$ 3.000 per maand. Samen met Margo Waterval en Gloria de Mees wordt volgens president Chan Santokhi een topteam gevormd. Hij ging maandag in op een vraag die gesteld was tijdens de begrotingsbehandeling. De president benadrukte dat het team bestaat uit materiedeskundigen van Surinaamse bodem.

Het team is volgens de president onder andere belast met:
- Het bestuderen en analyseren van mensenrechtenvraagstukken en het uitbrengen van advies erover aan de regering;
- Advies uitbrengen aan de regering over alle zaken die tegen de Staat Suriname bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zich aandienen;
- Thans buigt het team zich over het Kaliña en Lokono vonnis.

De Agent van de Staat en de Deputy krijgen een bedrag van US$ 3.000 en de secretaris ontvangt US$ 1.000.
Voorts wordt dit team ondersteund door 3 onderzoeksmedewerkers, die elk een bedrag van US$ 500 per maand ontvangen. "De benoeming van deze personen is slechts op basis van hun ervaring en hun hoge mate van deskundigheid in de materie geschied. De benoeming verloopt op 12 oktober 2024, met de mogelijkheid van verlenging", deelde Santokhi mee. 
 
"Ik wens uw college ook te informeren, dat de bedragen die aan de deskundigen betaald worden, gangbare bedragen zijn. Althans, bij het vaststellen van de bedragen heeft de regering gewerkt met de reeds eerder gehanteerde bedragen door ons land. De heer mr. Martin Misiedjan, heeft in de periode 2017 tot 2019 als Agent van de Staat bij het eerder
genoemd Hof gediend, waarvoor aan hem een bedrag van SRD 30.000 per maand werd betaald. Omgerekend tegen de toen geldende koers, komt dat neer op een gemiddelde van US$ 3.700. Dit is ons maatstaf geweest om voor het team, aan de hand van de omvang van hun takenpakket en het gewicht van de werkzaamheden die zij verrichten, de bedragen vast te stellen. Ik hoop uw college genoegzaam over deze materie geïnformeerd te hebben en spreek wel enige teleurstelling uit voorzitter, dat zeer deskundige krachten van Surinaamse bodem, op een dergelijke wijze in uw college besproken worden', stelde de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May