Indiase premier Modi huldigt Ram tempel in Ayodhya in
22 Jan, 16:19
foto
De inauguratie van de Ram Mandir in Ayodhya, India. (Foto's via Reuters)


De Indiase premier Narendra Modi heeft een grote tempel voor de hindoegod Ram ingewijd in de brandpuntstad Ayodhya. Hij zei dat het 'een nieuw tijdperk' voor India inluidde: de tempel vervangt een 16e-eeuwse moskee die in 1992 door hindoeïstische bendes werd afgebroken, wat leidde tot rellen waarbij bijna 2.000 mensen omkwamen.

Topfilmsterren en cricketspelers waren onder de gasten op het evenement in Ayodhya.

Maar sommige hindoeïstische zieners en het grootste deel van de oppositie boycotten het en zeiden dat Modi het gebruikte voor politiek gewin.

De komende maanden zijn er algemene verkiezingen in India en de politieke rivalen van Modi zeggen dat de regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) stemmen zal zoeken in naam van de tempel in een land waar 80% van de bevolking hindoe is.

Critici hebben de regering er ook van beschuldigd een religieuze viering uit te buiten in een land dat volgens de grondwet seculier is. Bij moslims, de grootste minderheid van India, riep de gebeurtenis angst en pijnlijke herinneringen op, vertelden leden van de gemeenschap in Ayodhya in de aanloop naar de ceremonie van maandag.

De uitzending werd live uitgezonden en toonde hoe Modi religieuze rituelen uitvoerde in het heiligdom van de tempel, samen met priesters en Mohan Bhagwat, hoofd van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) – de ideologische bron van hindoe-nationalistische partijen.

"De datum van vandaag zal de geschiedenis ingaan", zei Modi na de gebeurtenis. "Na jaren van strijd en talloze offers is Lord Ram thuisgekomen. Ik wil elke burger van het land feliciteren met deze historische gelegenheid."

De tempel is gebouwd voor een bedrag van 217 miljoen dollar, gefinancierd uit particuliere donaties. Enkel de begane grond werd geopend, de rest zal naar verwachting eind dit jaar klaar zijn. De bouwwerkzaamheden maken deel uit van een renovatie van de stad, die naar schatting ruim 3 miljard dollar gaat kosten.

Met de bouw van de Ram-tempel in Ayodhya wordt een decennialange hindoe-nationalistische belofte vervuld. Veel hindoes geloven dat de Babri-moskee door islamitische indringers is gebouwd op de ruïnes van een tempel waar de hindoegod werd geboren.

De beweging om de tempel te bouwen, zorgde ervoor dat de BJP in de jaren negentig politieke bekendheid kreeg.

Er heerste een feestelijke sfeer toen tienduizenden zingende Hindoe-toegewijden met vlaggen zwaaiden en op trommels sloegen; militaire helikopters lieten bloemblaadjes op de tempel vallen. Saffraanvlaggen met afbeeldingen van Lord Ram staan langs de straten van de stad versierd met goudsbloemen, net als spandoeken met de gezichten van Modi en de eerste minister van Uttar Pradesh, Yogi Adityanath.

Enkele van India's grootste beroemdheden, waaronder Bollywood-ster Amitabh Bachchan en cricketspeler Sachin Tendulkar, waren aanwezig.

In veel andere noordelijke steden staken hindoes lampen aan en wapperen saffraanvlaggen met afbeeldingen van Ram op de daken, ook in verschillende delen van Delhi. Bioscopen vertoonden het evenement en grote schermen zonden beelden uit Ayodhya door naar stadspleinen en woonwijken.

De ceremonie, genaamd Pran Pratishtha, wat vrij vertaald uit het Sanskriet betekent "vestiging van levenskracht", duurde ongeveer een uur. Hindoes geloven dat het zingen van mantra's en het uitvoeren van rituelen rond een vuur heilig of een foto van een godheid, leven in een idool zal brengen.

Verschillende binnenlandse tv-stations bouwden enorme sets aan de oever van de rivier de Saryu, een zijrivier van de Ganges, net achter de tempel, en zorgden voor kamer-tot-muur verslaggeving van de gebeurtenis, waarvan sommige het moment van wijding uitriepen als het begin van "Ram Rajya" (heerschappij van Lord Ram) in India.

Hindoes vierden de inauguratie ook in andere landen. Enorme reclameborden van Lord Ram sierden Times Square in New York, waar een groep toegewijden het ijskoude weer trotseerde om midden in de nacht bijeen te komen.

Tempels in het hele Verenigd Koninkrijk – waar Indiërs een van de grootste diasporagroepen zijn – markeerden de gebeurtenis. Er waren kleurrijke posters uitgedeeld waarin toegewijden werden uitgenodigd om de gelegenheid te eren en er waren festiviteiten met bloemen, snoep en muziek. Er waren ook enkele festiviteiten in het moslimmeerderheid Dubai – waar Indiërs een aanzienlijke bevolkingsgroep vormen – maar uit Indiase nieuwsberichten bleek dat deze meer gedempt waren dan elders.

In 2019 gaf het Hooggerechtshof het betwiste land na een langdurige strijd aan hindoes na een juridische strijd die volgde op de sloop van de moskee. Moslims kregen een perceel buiten de stad voor een moskee, maar moeten er nog een bouwen.

Eén lid van de gemeenschap waarmee de BBC voorafgaand aan de inauguratie van maandag in Ayodhya sprak, was het ermee eens dat hindoes het recht hebben om de tempel te bouwen nadat het Hooggerechtshof hen de locatie heeft gegeven.

"We waren niet gelukkig met het besluit, maar wat kunnen we doen", zei hij. Een andere man zei dat hij blij was dat hindoes de tempel bouwen – "maar we zijn ook verdrietig omdat deze werd gebouwd nadat een moskee was verwoest".

Bollywoodacteurs wonen de opening van de grote tempel bij. (Foto via Reuters)

De nieuwe tempel van drie verdiepingen – gemaakt van roze zandsteen en verankerd door zwart graniet – strekt zich uit over 3,2 hectare in een complex van 70 hectare. Een beeld van 130 cm van de godheid, speciaal gemaakt voor de tempel, werd vorige week onthuld. Het idool is op een marmeren sokkel in het sanctum sanctorum geplaatst.

Duizenden politieagenten werden ingezet voor het evenement van maandag, ondanks dat Modi een beroep had gedaan op pelgrims om niet te komen opdagen en de ceremonie op televisie te bekijken. In door de BJP geregeerde deelstaten werd een volledige of halve dag vakantie afgekondigd, waarbij scholen en universiteiten gesloten waren. Ook de aandelenmarkten bleven gesloten.

Maar niet iedereen was blij. Enkele vooraanstaande religieuze zieners zeiden dat, aangezien de tempel nog niet voltooid was, het tegen het Hindoeïsme was om de rituelen daar uit te voeren. Veel oppositieleiders besloten weg te blijven.

Sommige door de oppositie geregeerde staten maakten ook hun eigen plannen voor die dag bekend. West-Bengalen hoofdminister Mamata Banerjee zei dat ze zou bidden in de iconische tempel voor de godin Kali in Calcutta en vervolgens een bijeenkomst voor alle religies zou leiden. De oostelijke deelstaat Odisha (Orissa) onthulde enorme plannen om pelgrims naar de Jagannath-tempel in Puri te brengen, een van de heiligste plaatsen voor hindoes.

De autoriteiten zeggen dat ze meer dan 150.000 bezoekers per dag verwachten zodra de tempel in Ayodhya volledig gereed is.

Om aan deze verwachte drukte tegemoet te komen, worden er nieuwe hotels gebouwd en worden bestaande hotels opgeknapt als onderdeel van een grote make-over. De afgelopen weken zijn er een nieuwe luchthaven en een nieuw treinstation geopend.

Ambtenaren zeggen dat ze een "stad van wereldklasse bouwen waar mensen als pelgrims en toeristen komen", maar veel lokale mensen hebben gezegd dat hun huizen, winkels en "structuren van religieuze aard" geheel of gedeeltelijk zijn gesloopt om de wegen uit te breiden en andere faciliteiten op te zetten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May