Hindoes in Suriname vieren Shri Ram Tempel
22 Jan, 12:42
foto
De opkomst in Roeli's Event Center om de opening van de Ram Mandir te vieren, was groot.


Volgelingen van het Hindoeïsme in Suriname delen ook in het religieuze spektakel van de opening van de Ram Mandir in Ayodhya in India. De Sanatan Dharm Maha Sabha heeft gisteravond de Ram Janambhoomi pujan gehouden om religieuze en culturele solidariteit te betuigen met de inwijding van de Tempel van Ram in Ayodhya.

Met een tijdsverschil van 8½ uur, zal de ceremonie in India aanvangen, terwijl de Surinaamse solidariteit in het Roeli's Event Center begint met een vuuroffer (havan) en gebed, geleid door een pandit. Hierna begon de viering van de inwijding met een prachtige dans, opgedragen aan God Ganesha, die door volgers van de Sanatan Dharm, als eerste wordt aangeroepen voor zegen.

De organisatie onder leiding van pandit Nitin Jagbandhan, voorzitter van de Sanatan Dharm Maha Sabha en zijn bestuur, was feilloos. De vele donateurs hebben ervoor gezorgd dat het publiek op een comfortabele stoel kon zitten en genieten van snacks en een drankje, nadat zij bediend waren van prasad. Het leek wel de vooravond van phagwa, toen de chautaal groep onder de virtuoze leiding van pandit Dwarka, de terugkeer van Shri Ram naar Awadhpur in  kwatrijnen bezong. Er galmde een opgewektheid in de volle zaal, want het publiek was zeer goed opgekomen.

De VIP-gasten werden door deze of gene pandit begeleid naar een plek dichtbij het podium en meer naar achteren was voldoende zitplaats voor het binnenstromend publiek. Meermalen klonk in de zaal : 'Jai Shri Ram' wat zoveel betekent als 'Leve Shri Ram'.

Het publiek werd uitgenodigd om het volkslied te zingen en uniek genoeg volgde het Indiaas volkslied na dat van Suriname, misschien uit respect voor de aanwezige Indiase ambassadeur.

Het programma vervolgde met een korte historische uitleg over de aanleiding en het verloop van de bouw van de Tempel van Ram in Ayodhya, in het Sarnami en het Nederlands, gepresenteerd door pandit Nandoe Tewarie. De Tempel werd volgens de presentator in 1526 afgebroken toen daar een moskee voor in de plaats moest komen. Na de onafhankelijkheid van India heeft L.K.Advani van de BJP, de leiding genomen in het afdwingen van de bouw van de Ram tempel.

Een vlotte master of ceremonies deelde mee dat de president en gevolg hebben afgemeld, zodat DNA-ondervoorzitter Dew Sharman in zijn korte spreekbeurt de felicitaties uitsprak namens de president en inging op de kwaliteiten van Ram, de perfecte man en de belichaming van de waarheid. Hij haalde ook de politieke uitdagingen aan die gepaard zijn gegaan met de uiteindelijke bouw van de Ram Tempel.

Het hoogtepunt van de avond, was de opvoering van Ramlila in Sarnami, op het podium. Het was een samenspel van digitaal interactief decor, live acteurs en professionele Bharat Natyam danseressen. De levensechte Hanoeman, Ram en Sita en andere personages uit de Ramayana, waren in vol kostuum, attributen als pijl en boog. Knotsen werden plechtig gebruikt en Ravan, de demonenkoning werd verslagen, waarna Ram terugkeerde naar Ayodhya.


Bij de terugkeer van Ram naar Ayodhya ontbrak de chautaal niet.

De Indiase ambassadeur, Shankar Balachandran, die verheugd was met de overweldigende opkomst, sprak het publiek in het Hindi toe en benadrukte dat India moeilijke tijden heeft gekend. De hedendaagse wereld kijkt met respect op naar India die in de nabije toekomst, 30 % van het bruto binnenlands product van de wereld zal domineren.

De ambassadeur gaf mee dat Shri Ram voor de hele wereld en ook voor niet hindoes, het symbool van waarheid is en voor eenieder een inspiratiebron is. Hij sprak erkentelijkheid uit voor de bijdrage van Suriname bij behoud van Shri Ram, want wat India heeft verloren, vindt men in Suriname, daarmee doelend op de conservering van tradities en de religiën die door de contractarbeiders naar Suriname zijn meegenomen.

Met het aansteken van dia's, net zoals bij het divalifeest, want Ram is terug in Ayodhya, werd de avond afgesloten. Het publiek houdt met de viering van de Ram mandir een mooie Ramlila in het Sarnami over als een herinnering om te koesteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May