Ori wil discussie over schooltijden; te weinig effectieve uren
22 Jan, 08:47
foto
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.


Er moet een discussie komen over de schooltijden. Dit zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tijdens de begrotingsbehandeling 2024. In Suriname is er slechts 800 uren school, terwijl wereldwijd 1.200 uren worden gemaakt. De scholen sluiten hier om 13.00 uur, terwijl in Latijns-Amerika de schooldeuren om 17.00 uur dichtgaan. Wat Ori betreft zouden de scholen om 15.00 uur moeten sluiten, maar er moeten speciale faciliteiten komen. 

De minister voerde aan dat het een politieke discussie moet worden over hoe laat de scholen zouden moeten sluiten. Daarbij moeten de leerkrachten en onderwijsbonden worden betrokken. In oktober en november zijn de scholen door de hitte, twee maanden om 12.00 uur uitgegaan. Het is bijzonder warm tussen 12.00 en 15.00 uur. Er is grote behoefte aan ventilatoren. De klimaatverandering is duidelijk merkbaar.

Ori voerde aan dat van het onderwijs wordt verwacht dat basisvaardigheden moeten worden aangeleerd, zoals normen en waarden, milieu, cultuur, maar er is een curriculum van 20 uren per week. Al de zaken die bijgebracht moet worden op de basisschool kunnen niet, omdat er te weinig effectieve uren zijn. Er zijn ook heel wat vrije dagen. De discussie zal gevoerd moeten worden of de scholen langer open moeten blijven of de vrije dagen ingekort dienen te worden. De minister wil dat de brede maatschappelijke discussie komt, waarbij over de voorwaarden gesproken moet worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May