Ramadhin: Geen nieuwe dodelijker covidvariant; toename griep
18 Jan, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


Dat een nieuwe covidvariant is opgedoken die dodelijker is, is een ‘fake bericht’ deelt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid mee. Hij geeft aan dat er wel nieuwe varianten zijn geconstateerd, maar lang niet dodelijker of ziekmakender zijn dan wat er al bestaat. Er geldt ook geen plicht voor het dragen van een mondkap. Het is wel een dringend advies voor zieke mensen om deze op te doen. Er is een toename van griepgevallen, maar of dat door Covid komt kan (nog) niet worden vastgesteld.

Ramadhin haalt aan dat in de laatste 2 maanden van het vorige jaar, wereldwijd het aantal Covidgevallen met 50 procent is toegenomen en dat er 5 nieuwe varianten worden onderzocht door de WHO. Er is ondertussen een dalende trend te merken in Europa en de Verenigde Staten. Ramadhin over het viraal bericht dat rondgaat over een dodelijker en haast niet traceerbaar covidvariant: “Dit is een fake bericht. Wat wel het geval is, is dat een paar varianten in onderzoek zijn. Maar ze hebben geen dodelijkere of zieker makende effecten.” De bewindsman geeft aan dat het moeilijk is vast te stellen of in Suriname covid is toegenomen.

“Er is een toename van griepgevallen,” deelt Ramadhin mee. “Dat is geconstateerd in de eerste lijn bij alle huisartsen. Er zijn rapportages vanuit de SEH dat er heel veel personen komen met griepverschijnselen. Ook kinderen. Griepverschijnselen kunnen veroorzaakt worden door verschillende virussen zoals influenza en covid-19. Nu is ook de RSV (respiratoir systeem virus) weer opgedoken.  Dat treft met name kinderen. Inderdaad zijn er in december meer gevallen van griep geconstateerd. Maar het kan niet gekoppeld worden aan Covid-19 omdat veel minder mensen testen. Er is wel een beleid bij ziekenhuizen om bij indicatie te testen. Dus doordat heel weinig mensen testen kunnen we niet concluderen of er een Covid toename is.”

Ramadhin benadrukt dat er geen mondkapjes plicht geldt. Hij licht toe: "Ons advies is om preventieve maatregelen te treffen. Dus als u ziek bent en u wilt anderen beschermen of geen last zijn voor anderen, zet dan liever een mondkap op. En als u niet ziek bent en u wilt uzelf beschermen, is het niet verkeerd om een mondkap op te doen als u ergens gaat waar het druk is. Het is een advies, geen plicht. Die plicht is allang afgeschaft. Het is wel een dringend advies voor het geval je ziek bent of anderen wilt beschermen.”  Verder wordt geadviseerd om de handen te ontsmetten en te vaccineren tegen het Covid-19 virus.

Berichten hebben Ramadhin bereikt dat sommige werkgevers en bedrijven mensen weren omdat ze geen mondkap op hebben. “Het advies wordt daar waarschijnlijk verkeerd geïnterpreteerd,” merkt hij op. “Er is nergens een plicht. Mensen mogen niet de toegang tot gebouwen of andere locaties ontzegd worden op basis van een mondkapjesplicht. Die is er niet. Anders zou dat via een presidentieel besluit moeten gelden. Maar op dit moment is het advies ‘mondkap bij ziekte’, maar het mag niet als een plicht worden gezien.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May