Manja's uit Suriname weer op de Nederlandse markt
17 Jan, 20:50
foto
De manja's worden sinds afgelopen week weer geëxporteerd naar Nederland. Suriname voldoet aan de gestelde eisen.


Er wordt weer manja naar Europa geëxporteerd. In december 2019 was de export door Suriname zelf stopgezet, omdat door de inwerkingtreding van de nieuwe Plantgezondheidswet van de Europese Unie (EU) niet aan de gestelde fytosanitaire importvereisten over manja werd voldaan.

Aan deze hervatting van de manja export is een intensief proces vooraf gegaan door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zodat Suriname aan de gestelde importvereisten van de EU kan voldoen. De eerste zending betrof een proefzending  van 200 kg manja’s, die na strenge fytosanitaire inspectie door de inspecteurs van de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen (National Plant Protection Organization (NPPO) van Suriname zijn goedgekeurd voor de export naar Nederland, Europa. De strenge importvereisten van de EU voor manja hadden betrekking op twee fruitvliegen, namelijk de Carambola en Mopé fruitvlieg en daarnaast in de mango pit was de snuitkever die het zaad aantastte.

Manja wordt nu geëxporteerd volgens het Systems Approach principe welke bestaat uit maatregelen, die samen kunnen garanderen dat het fruit vrij is van plagen, meldt LVV. In dit geval van plagenmonitoring, gebied afbakening, variëteit van de te exporteren fruit, etc. Door de plagen te monitoren met fruitvlieg vallen, de Jackson trap en de McPhail trap, weet het ministerie van LVV welke gebieden veel of weinig fruitvliegen hebben. Op dit moment mag alleen manja van een bepaald gebied uit het district Nickerie geëxporteerd worden.  Dit gebied wordt streng gemonitord.

Van alle variëteiten manja’s wordt Roodborstje het minst door fruitvliegen aangetast volgens monitoringdata. Voor de instandhouding van de manja export zal constante monitoring van de plagen moeten plaatsvinden. Daarnaast kan nu door wetgeving afgedwongen worden, dat er geen fruit waarin mogelijk fruitvliegen zitten naar Nickerie gebracht wordt. Het ministerie van LVV doet daarom een dringend beroep op de burgerij om geen fruit vanuit andere gebieden naar Nickerie te brengen. Indien andere exporteurs ook voldoen aan de gestelde eisen, worden zij ook in de gelegenheid gesteld om manja’s te mogen exporteren naar Nederland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May