Etnel pleit voor meer voorlichting vanuit onderwijs aan jongeren
18 Jan, 08:42
foto
Assembleelid Patricia Etnel (NPS)


Patricia Etnel (NPS) heeft tijdens de begrotingsbehandeling dringende aandacht gevraagd voor de begeleiding van kinderen op scholen. “Er zijn een heleboel problemen op scholen. Kinderen komen met de hebi’s van thuis naar school en het is een zorgpunt”, zei Etnel. De regering gaat vandaag antwoorden op de vele vragen die gesteld zijn.

Het Assembleelid vroeg bijzondere aandacht voor de bescherming van meisjes. Zij merkte op dat ouders vroeger over liefde begonnen te praten als het kind 15 jaar en ouder was. Deze gesprekken moeten veel eerder beginnen, omdat kinderen van 11 jaar al gevoelens hebben. Etnel wees op de vele gevallen waarbij jonge meisjes van 13-14 jaar van huis zijn weggelopen en dat meisjes op die leeftijd al een vriend hebben. Etnel pleit voor voorlichting vanuit het ministerie van Onderwijs, omdat wat meisjes op jonge leeftijden vertellen, niet om naar huis te schrijven is.

Etnel merkte op dat zij vooral de investering in Stichting Lobi mist en haalde aan dat er vroeger programma’s waren op alle scholen. Echter doordat de subsidies uitblijven, zijn deze weggevallen. “Hiv-aids neemt schrikbarend toe onder onze jongeren. Het beeld is een ramp, maar als je kijkt op scholen is er geen voorlichting. Op de televisie is er heel weinig. Ik pleit dat er meer voorlichting komt”, stelde Etnel. De volksvertegenwoordiger vroeg ook aandacht voor het drugsgebruik onder jongeren. Volgens haar is dit schering en inslag en een van de oorzaken waarom jongeren drop-outs worden.

Speciaal onderwijs is volgens Etnel een probleem van elke regering. “Ik weet niet waarom er niet geïnvesteerd wordt in speciaal onderwijs. Het lijkt alsof we ze gewoon in de steek laten”, zei Etnel. Vanaf 2020 heeft zij gesproken hierover. De toenmalige minister had veel gezegd, maar weinig gedaan. Er wordt volgens haar te weinig geïnvesteerd in special onderwijs en ze hoopt dat er nu wel een verandering komt.

Etnel is ook van mening dat de opvang van jongeren in Suriname een probleem is. Zij vroeg wat er gebeurt met de internaten met name het VOS internaat aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. “Het is potdicht. Ik weet niet waarom. Het was een hulp voor een heleboel jongeren. Wat is er aan de hand?”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May