Jordan valt over SRD 880 miljoen subsidie bijzonder onderwijs
15 Jan, 06:51
foto
Assembleelid Genevievre Jordan (ABOP/PL)


Assembleelid Genevievre Jordan (ABOP/PL) valt over het bedrag van SRD 880 miljoen dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (minOWC) voor dit jaar heeft gereserveerd als subsidie voor het bijzonder lager onderwijs. Vandaag wordt de begrotingsbehandeling vervolgd. De Assemblee is nog aan het woord in eerste ronde. 

“Dit is een heel groot bedrag. Zijn alle scholen en instellingen die hiervoor in aanmerking komen nog actief? Bent u tevreden over de schoolprestaties?” vroeg Jordan vrijdag aan minister Henry Ori. Zij wil ook weten hoeveel van dit bedrag is gereserveerd voor de Rkbo-scholen in Marowijne, omdat een van de scholen in dit district er al jaren verwaarloosd bij staat. Een ander bedrag waar het Assembleelid over viel was de huur van voertuigen voor minOWC: hiervoor is SRD 485 miljoen gereserveerd. Van de bewindsman wil ze duidelijkheid hierover.

Boothouders varen niet
Jordan wil ook weten wat de bewindsman zal doen aan het tekort aan geschikt schoolmeubilair en leermiddelen. Er zijn scholen waar kinderen zelf een stoel moeten meenemen en daar moet verandering in komen. Ook de schoolboeken zijn verouderd en aan vervanging toe. Jordan brak een lans voor de scholen in het binnenland. Een aantal leerlingen van deze verre streken kan de school niet bezoeken omdat de boten niet varen. De subsidie die de boothouders ontvangen is niet meer toereikend om brandstof te kopen door de gestegen brandstofprijzen. Ook de kosten van levensonderhoud zijn omhoog gegaan. Boothouders hebben hierdoor minder middelen om voor hun gezin te zorgen. Jordan hoopt op een spoedige oplossing van het probleem. “De kinderen ontberen onderwijs en dit kán en mág niet, minister.”

Automatische doorstroming stopgezet
Jordan merkte op dat in de begroting is opgenomen de evaluatie van curricula en wil weten om welke vakken en welke scholen het gaat. Ze vroeg aan Ori of deze evaluatie niet te laat is. Immers is er reeds een halt toegeroepen aan het doorstromingsbeleid en moeten scholen weer overstappen naar het oude systeem, waarbij met cijfers wordt gewerkt als overgangsnorm. Zonder vernieuwing zal er geen verbetering optreden in het onderwijs, echter moeten deze goed worden voorbereid en op zeer professionele manier worden aangepakt en uitgevoerd, onderstreept het Assembleelid. Zij wil voorts weten welke instructies leerkrachten hebben ontvangen voor wat betreft de voortgang van het onderwijsproces, nu de automatische doorstroming is stopgezet. “Zijn alle onderwijsgevenden op de hoogte van de nieuwe veranderingen die worden doorgevoerd?”, vroeg zij.

Geen rapport eerste kwartaal
De parlementariër vroeg de minister of hij er van op de hoogte is dat er basisscholen zijn die voor het schooljaar 2023-2024 geen eerste kwartaalrapport hebben kunnen geven aan de leerlingen. Zij wil weten welke instructies de bewindsman heeft doen uitgaan naar aanleiding hiervan. Ook is zij er benieuwd naar hoe het ministerie inspeelt op het recht van ouders op informatie, om te voorkomen dat leerkrachten worden overladen met vragen van ouders waarop ze geen duidelijk antwoord hebben.

“Minister, verschaft u duidelijkheid met betrekking tot het nieuwe leerplan voor met name de basis-, mulo- en lbo-scholen, nu er geen sprake meer is van ‘gratis’ over. Geeft u duidelijkheid wanneer er thans sprake is van doubleren, zittenblijven of overgaan. Hoe zien landelijk de overgangsnormen eruit? Zal eerst gekeken worden naar gebieden waar leerlingen een relatieve achterstand hebben opgelopen alvorens overgangsnormen te bepalen?” stelde Assembleelid Jordan.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May