Mathoera: VS verhoogt defensiebudget Suriname
15 Jan, 00:00
foto
vlnr VS-ambassadeur Robert Faucher, VS plaatsvervangend assistent secretaris van Defensie Daniel Erikson, defensieminister Krishna Mathoera en legerbevelhebber Kolonel Werner Kioe A Sen. (Foto’s: ministerie van Defensie)


De Verenigde Staten van Amerika (VS) heeft het defensiebudget voor Suriname verhoogd met ruim US$ 3 miljoen meer dan in 2023, zegt defensieminister Krishna Mathoera aan Starnieuws. Afgelopen woensdag bezocht Daniel Erikson, VS plaatsvervangend assistent secretaris van Defensie voor het Westelijk Halfrond, Suriname. Erikson voerde werkoverleg met Mathoera en de legerleiding op het defensieministerie. “Hoge bezoeken zijn een signaal van het bestendigen van de goede en sterke samenwerking”, zegt Mathoera. “Persoonlijke gesprekken zijn een goede gelegenheid om de lopende samenwerking en verbeterpunten diepgaander te bespreken.”

Voor dit jaar zijn 53 projecten in de samenwerking tussen Suriname en de VS geïdentificeerd. Hieronder vallen onder meer gezamenlijke exercities, trainingen en beurzen voor Surinaamse militairen, humanitaire projecten zoals de medische zorg voor districtsbewoners en schoolrenovaties. De meeste projecten lopen via het state partnershipprogram met South Dakota en het Amerikaanse Zuidelijk Commando ‘Southern Command’ (USSouthcom).

In het werkoverleg kwamen onder meer aan de orde de regionale en nationale stabiliteit, rust en veiligheid, Surinames standpunt in de kwestie Guyana-Venezuela, ingeval van een conflict wat de mogelijke impact voor Suriname kan zijn en hoe het zich daarop heeft voorbereid. Verder de paraatheid van de Surinaamse legerorganisatie en de prioriteiten voor het defensieministerie.

Mathoera: “Wij willen ons leger voorbereiden op zijn kerntaken. En binnen die paraatheid horen niet alleen competente mensen, maar ook logistieke voorzieningen: mobiliteit in de lucht, te zee en op het land.” Aan de gesprekspartner is concreet aangegeven waar we dringend behoefte aan hebben, en dat is logistieke ondersteuning, geeft de bewindsvrouw aan. “Er zijn geen concrete toezeggingen gedaan, dan de huidige lopende projecten, maar de behoeften zullen in overweging worden genomen.

Bij de gedachtewisseling over de effecten van klimaatverandering en hoe het leger is voorbereid, werd de noodzaak voor die logistieke middelen benadrukt. “Wij willen eenheden die getraind  en equipped zijn om bij een ramp meteen hulp te kunnen bieden. En die hulp kan zijn van ramplocatie snel bereiken, mensen evacueren, tenten opzetten, medische hulp, tot andere ondersteuning bieden.”
Cybersecurity is een belangrijk onderwerp, dat ook aan de orde is gekomen. “Het is wereldwijd een heet hangijzer, omdat systemen gehackt worden en daardoor de dienstverlening ernstig verstoord raakt.” Vorig jaar heeft het ministerie een groep van 16 personen getraind in de basis en wil hun nu gespecialiseerder en gerichter opleiden. “Volgende maand lanceren wij onze cybersecurity unit. De VS is bereid ons daarin te ondersteunen.”

Over het in augustus 2023 overeengekomen Coöperative Situational Information Integration System (CSII), zegt Mathoera dat de vervolgstappen ook zijn besproken. Momenteel werken Surinaamse en Amerikaanse defensiedeskundigen de uitvoering van het CSII uit. Erikson stelde in het vooruitzicht de ondertekening van een soortgelijk informatie-uitwisselingsprogramma, de Aerial Intercept Assistance Agreement (AIAA). Beide partijen voeren nu onderhandelingen hierover. Volgens Mathoera is het de bedoeling dat een multidisciplinair team wordt opgeleid dat met de radarsystemen kan omgaan. Dit team moet instaat zijn om illegale bewegingen te land, op zee en in de lucht te kunnen identificeren en autoriteiten te alarmeren die informatie gelijk delen met partnerlanden, zodat er gecoördineerd actie volgt in de strijd tegen de illegale handel.

In het kader van de maritieme veiligheid bezocht de plaatsvervangend assistent secretaris Erikson ook de Kustwacht. Hij had een ontmoeting met collega buitenlandse zaken, minister Albert Ramdin en bracht een beleefdheidsbezoek aan president Chan Santokhi.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May