Van Emden: grote leerachterstand door doorstroombeleid
14 Jan, 06:48
foto
Assembleelid Wilsientje van Emden vraagt dringende aandacht voor de problemen van onderwijs in het binnenland.


De slechte uitvoering van het doorstroombeleid heeft ervoor gezorgd dat leerlingen grote leerachterstanden hebben opgelopen. De gevolgen van doorstromen, zonder dat de leerlingen de noodzakelijke kennis opdoen, zijn nog steeds voelbaar. “Er zitten leerlingen in leerjaar 5 en 6 die niet kunnen lezen en schrijven. De ouders zitten met de handen in het haar.” Dit zei Assembleelid Wilsientje van Emden (NDP) tijdens de begrotingsbehandeling. Zij wil van de regering weten welke alternatieve methoden zijn er om deze leerlingen te redden. “Hoe kunnen ze worden begeleid om de leerstof weer te kunnen bijbenen?” was een van de vragen die ze afvuurde op de regering.

Assembleelid Van Emden merkte op dat minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft gezegd dat leerlingen de komende twee jaren niet automatisch doorstromen naar de volgende klas. De reden was eerst dat er teveel geld was gestopt in het systeem, waardoor terugkeren naar het oude systeem niet mogelijk was. “Waarom kan dat nu wel? Is er weer sprake van geldverspilling? En waarom twee jaren en niet één jaar of drie jaren?” Van Emden benadrukte dat doorstromen er niet meer is, maar de leerlingen zijn er nog en zij moeten doorgaan. Met de toekomst van de jeugd mag niet worden gesold.

Onderwijsproblemen binnenland
Voor wat betreft leerjaar 9 zijn er in het binnenland volgens Van Emden ook nog heel veel onduidelijkheden zijn. Zij vroeg zich af hoe serieus de regering omgaat met de onderwijsproblemen in het binnenland. Er is een schrijnend tekort aan leerkrachten, één leerkracht moet verschillende vakken verzorgen, er is een tekort aan onderwijzerswoningen, waren enkele knelpunten die ze opsomde. Het Assembleelid wil ook weten of de leerkrachten, die vanwege een tekort aan drinkwater naar de stad waren afgereisd, al terug zijn op hun standplaats in Brokopondo en of er een plan is om de achterstanden in te lopen. Voor deze leerlingen is het eerste kwartaal verloren.

Tekort onderwijzerswoningen

Door het tekort aan onderwijzerswoningen in het gehele binnenland moeten leerkrachten verre afstanden afleggen. Zij staan om 4 uur 's morgens op om tegen 3 uur 's middags weer bij hun gezin te zijn. “Is dat geen ontbering? Verdienen deze leerkrachten geen ontberingstoelage?” vroeg Van Emden. Zij pleitte voor een betere waardering van leerkrachten die alle offers brengen om te werken in delen van Suriname waar anderen niet willen gaan. Het werkt demotiverend als niet alle leerkrachten van het binnenland deze toelage ontvangen. Volgens de volksvertegenwoordiger lijkt het alsof het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met meerdere maten meet. Zij vroeg eveneens aan de regering om de huurgelden van leerkrachten die werken in het binnenland te betalen. Dan hoeven ze niet met ontruiming bedreigd te worden. “Ze zijn daar om te werken voor het land, niet om te occuperen!” aldus Van Emden.

Praktijklokalen LBO Brokopondo
Een andere kwestie die Van Emden aankaartte was dat de lbo-school van Brokopondo nog steeds geen praktijklokalen heeft. In 2021 had ze reeds aandacht hiervoor gevraagd, maar nog steeds is er geen resultaat. Leerlingen moeten elke week naar de stad voor praktijklessen. Het kost geld en de ouders kunnen zich dat in deze tijd niet meer permitteren. Ook had het DNA-lid gevraagd om een vos-scholengemeenschap in Brokopondo op te zetten. Zij hoopt dat met de toezeggingen van het ministerie en Zijin Mining Group/Iamgold deze school daadwerkelijk geopend kan worden in oktober 2024.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May