Mensenrechten gelden voor alle mensen
13 Jan, 04:51
foto


Met verbazing keken wij toe hoe een aantal religieuze organisaties zich de afgelopen dagen uitsprak tegen de Samoa Overeenkomst tussen de EU en de ACP-landen. De één nog minder genuanceerd dan de ander, als zou de soevereiniteit van onze natie in gevaar zijn.

De Samoa Overeenkomst is het vervolg op de Coutounou overeenkomst, en is het raamwerk voor partnerschap tussen de Europese Unie en ACP (Afrika, Caribisch Gebied en Pacific) landen. Het verdrag benoemt de algemene prioriteiten voor de relatie t.w. democratie en mensenrechten, duurzame economische groei en ontwikkeling, klimaatverandering, menselijke en sociale ontwikkeling, vrede en veiligheid, migratie en mobiliteit.

De kern van hun bezwaren is dat “ideologie die niet de onze is, wordt opgelegd”. Dit bezwaar lijkt voort te komen uit onwetendheid: het niet beschikken over de juiste informatie met betrekking tot een aantal algemeen erkende en geaccepteerde begrippen en mensenrechtenprincipes zoals antidiscriminatie, gendergelijkheid, inclusiviteit, diversiteit, en seksuele en reproductieve rechten.

Uit hun reacties, die voortborduren op die van buitenlandse religieuze organisaties, spreekt daarom een miskenning van de menswaardigheid van personen die niet voldoen aan hun eenzijdige, beperkte  benadering van waarden en normen.

De afkeuring van de ondertekenaars betreffen niet alleen mensenrechten van LGBT-personen, maar ook de rechten van hun gezins- en familieleden, de rechten van vrouwen, en van kinderen: rechten die al decennialang zijn erkend en vastgelegd in verdragen die zijn geratificeerd door Suriname.
In de kern raken hun bezwaren aan het wezen van ons aller menszijn: het recht op zelfbeschikking, het recht op lichamelijke integriteit, het recht op een leven vrij van dwang en geweld (ook geestelijk geweld) en vrij van discriminatie.

Het is opmerkelijk dat aan de ene kant opgeroepen wordt waakzaam te zijn bij geweld tegen kinderen en tegen huiselijk geweld, maar dat niet verder wordt gekeken naar de oorzaken van dat geweld. Wellicht is ook hier sprake van onwetendheid over de relatie tussen dit type geweld en de ongelijke machtsverhoudingen tussen groepen, in dit geval, tussen mannen en vrouwen. Seksuele en reproductieve rechten, ook benoemd als zorgpunt, gaan ook over het tegengaan van dit soort geweld. Belangrijk onderdeel van comprehensive sexual education (een ander geuit zorgpunt), is kinderen weerbaar maken tegen seksueel en relationeel geweld.

Het bevreemdt ons dat men aan de ene kant tegenstander is van huiselijk geweld en (lichamelijk, geestelijk of seksueel) geweld tegen kinderen, maar tegelijkertijd ook tegen acties is om ze weerbaar te maken tegen dat geweld. Ook dit kan een kwestie zijn van een gebrek aan kennis.

In onze grondwet (artikel 8 lid 2) staat geschreven dat niemand op grond van enige status gediscrimineerd mag worden. Daarmee is alles gezegd.
Dit grondwetsartikel wordt in het Surinaams Wetboek van Strafrecht extra kracht bijgezet via artikel 175 en 175a, over het expliciet strafbaar stellen van discriminatie op gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit.
Daarnaast zijn er een groot aantal internationale verdragen die de rechten waarborgen voor alle inwoners van Suriname, inclusief vrouwen, kinderen en mensen van de LGBT gemeenschap die reeds door Suriname zijn ondertekend en/of geratificeerd.

We noemen onder andere
1. de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
2. de Montevideo Consensus waarin het recht op een veilig en volledig seksueel leven is gewaarborgd, evenals het recht om vrije, geïnformeerde, vrijwillige en verantwoorde beslissingen te nemen over onze seksualiteit, seksuele geaardheid en genderidentiteit
3. het VN Vrouwenverdrag tegen alle vormen van discriminatie tegen vrouwen (CEDAW),
4. het VN Kinderrechtenverdrag dat het recht op een leven zonder geweld waarborgt,
5. het Internationaal Verdrag inzake Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.
6. Tenslotte onderschrijft Suriname de Sustainable Development Goals. Gendergelijkheid en non-discriminatie zijn daar wezenlijk onderdeel van.

De beleving van mensenrechten zijn verworvenheden die gelden voor ieder mens in Suriname. We roepen de regering en De Nationale Assemblee daarom op te verzekeren dat de waarborging en beleving van mensenrechten, en dus ook de principes van gendergelijkheid en non discriminatie de leidraad blijven voor hun handelen.  

- LGBT Platform Suriname
- Stichting Projekta
- Women's Rights Center
- Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand Vrouwen
- Stichting Lobi Health Center
- Stichting Bureau NGO's
- New Monday
- Stichting Ultimate Purpose
- Women's Way Foundation
- PAREA
- Vereniging van Sociaal Werkers in Suriname
- Suriname Men United
- Nafasi
- Stichting Het Moederhart Nickerie
- Trans in Action Suriname Men United
- CLIP Training & Consultancy NV
- Culconsult
- Platform Politiek Actieve Vrouwen
- Foundation HE+HIV/Plus.sr
- Stichting Zami- Paramaribo
- Sanomaro Esa
- Vrouwen Politieke Alliantie Suriname
- Organisatie NAKS
- Stichting vrouwen in crisis
- Stichting Double Positive
- Stichting Stop Seksueel Misbruik in Suriname
- Stichting STAS Caribe
- Nationale Vrouwenbeweging
- Stand With Us programma
- Dek'ati International NV
- 597Netwerken
- Suriname Commercial Sexworkers Foundation
- Women’s Sustainable Development Foundation Suriname
- Suriname Frontrunners
- Caribbean Employee Assistance Program Providers (CARE)
- Unie van Surinaamse Vrouwen
- Anne- Marie Guicherit
- Adeline Bijlhout
- Julia Terborg
- Elly van Kanten
- Matai Zamuel- CARICOM Jeugd Ambassadeur Suriname
- Monique Essed-Fernandes
- Hakiem Lalmahomed
- Samady Melcherts
- Cheryl Dijksteel
- Filecia Patterson
- M.A. Castelen
- Stieffano Irodikromo
- Mylene Pocorni
- Eloa van der Hilst
- Ruben del Prado
- Jessica de Vries
- Donovan Isselt
- Deborah Sjak-Shie
- Pamela Gunther

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May