Asabina levert kritiek op sociaalbeleid en grondbeleid regering
12 Jan, 16:11
foto
BEP fractieleider Ronny Asabina tijdens de begrotingsbehandeling donderdag.


Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, heeft tijdens de begrotingsbehandeling een kritische blik geworpen op het algemeen beleid van de regering. Hierbij leverde hij vooral kritiek op het sociale beleid en grondbeleid van de regering. Hij merkte op dat terwijl de president een jaar beloofde van stabiliteit en teruggegeven aan het volk als compensatie voor lastenverzwaring, de realiteit een ander verhaal vertelt. Het jaar is juist gestart met een stijgende koers en verhoogde brandstofprijzen en assurantiekosten.

Het sociale beleid waarmee de president pronkt waarbij wordt gesteld dat 18% van de bevolking in armoede leeft, klopt volgens Asabina niet. Hij voerde aan dat de munteenheid nu met meer dan 400% is ontwaard. “De regering leeft buiten de realiteit alle dag”, zei Asabina. Over het stimuleren van zelfbouw door de regering met een subsidie van US$ 9.000 merkte hij op dat de informatie over waar te gaan niet bekend is. De politicus vermoedt dat de gelden al onderling zijn verdeeld. “Het gaat om geleend geld maar hoe komt dat de informatie niet bekend is en dat niet iedereen in aanmerking komt. Er moet ook een klachtenbureau komen als zaken niet eerlijk verlopen”. Asabina voerde ook aan dat de meeste mensen niet in aanmerking kunnen komen voor de 7% hypotheeklening, omdat ze een contract hebben. Hij wilde weten waar deze mensen moeten gaan voor hulp.

Asabina meent dat het grondenrechtenvraagstuk ook een sociaal karakter heeft gekregen, maar dat DNA niet weet wat de status is van de conceptwet. Intussen worden de Inheemsen en tribale volken gepijnigd door indringers die concessies in hun omgeving krijgen. “De eerste bewoners gaan door het leven als titellozen terwijl anderen rijkelijk gezegend worden door grondconversie”, stelde Asabina. Hij betitelde grondconversie als uitverkoop, omdat ook alle buitenlanders met grondhuur eigenaar worden. “Grond voor SRD 25 per vierkante meter voor de Nederlander die groot grond bezitten via stichtingen terwijl in de grondwet staat dat grond een natuurlijke hulpbron is en dat natuurlijke hulpbronnen behoren aan de natie Suriname”. Over grondconversie merkte hij ook op dat terwijl de president beweert dat bewoners van Beekhuizen, Flora, Latour, profijt zullen hebben de eerste sessies gehouden zijn in Saramacca en Nickerie.

Ebu Jones (NDP) gaf aan grondconversie op deze manier een belediging is en oplichting van de Staat en land door de regering. Hij haalde aan dat terwijl de wet nog in behandeling is de regering via een omweg iets anders gaat doen. Terwijl Asabina geen waardeoordeel verbond aan zijn opmerking stelde Jones dat grondconversie niet voor de mensen is die de president vertelt, maar voor anderen gezien de president in Saramacca en Nickerie de eerste beschikkingen uitreikt en daar uitgebreid uitlegt hoe in aanmerking te komen en oproept om massaal gebruik te maken van de mogelijkheid. 

Jones merkte ook op dat de president de minister verbiedt om de lijst van wie in aanmerking is gekomen te publiceren, terwijl de wet duidelijk is daarover. Jones wilde weten of dit waar is en eiste transparantie. Radjindre Debie (VHP) zei dat het een leugen is dat grondconversie alleen geldt voor bewoners van Saramacca. Hij benadrukte dat op basis van het staatsbesluit grondconversie voor iedereen in het heel land is.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May