Kanape: Zonder geld geen projecten op begroting plaatsen
12 Jan, 11:53
foto
Obed Kanapé, fractieleider van ABOP/PL, lid van de begrotingscommissie.


Tijdens de begrotingsbehandeling van 2024 heeft Obed Kanape, fractieleider van ABOP/PL-fractie, wederom gewaarschuwd voor het opnemen van projecten op de begroting als er geen middelen beschikbaar zijn om deze uit te voeren. Kanape richtte zich tijdens zijn betoog op de prioriteitsgebieden volksgezondheid, veiligheid en onderwijs zoals de president in zijn jaarrede heeft aangegeven. Deze prioriteitsgebieden moeten volgens Kanape in de begroting ook de beste middelen krijgen en dat onderwijs, justitie & politie en volksgezondheid niet meer moeten aangeven dat middelen niet vrijgemaakt worden.

Kanape stelde dat het niet juist is als elke keer zaken op de begroting geplaatst worden, maar er is geen geld daarvoor. Hij noemde als voorbeeld het waterprobleem dat zich in oktober voordeed, waarbij de president in een persconferentie zei dat SRD 7 miljoen ter beschikking is van SWM om het probleem weg te werken. “Vandaag zijn we drie maanden verder en de middelen zijn nog niet vrijgemaakt”, zei Kanape. Hij is van mening dat als de middelen er niet waren aan de samenleving verteld moest worden dat de problemen op dit moment niet opgelost kunnen worden. “Als je aangeeft dat er een oplossing is, creëer je een verwachting dat de oplossing aankomt. Als die langer uitblijft ontstaat er een vertrouwensprobleem dan heb je twee problemen en als de oplossing niet komt, komen er meer”, stelde Kanape.

De volksvertegenwoordiger vroeg de regering of dat geld wel of niet komt en riep ook op om geen redenen te zoeken om niet uit te voeren wat al klaarligt uitgevoerd te worden. Daarnaast zei hij dat als er middelen beschikbaar gesteld moeten worden en het niet gebeurt dit vertraging creëert bij de uitvoering en systematische achteruitgang brengt bij de verschillende ministeries die hierover klagen. Bij onderwijs riep Kanape op om niet te beginnen aan projecten waarvan de middelen niet toereikend zijn. Hij vroeg de minister van Financiën & Planning om af te stemmen met zijn collega over de prioriteiten, zodat geen halve werken opgeleverd worden. “Laten we uitvoeren wat wel kan in de komende tijd”. Kanape riep ook op tot continuering van beleid om vernietiging van kapitaal te voorkomen. Over de renovatie en nieuwbouw van scholen welke landelijk moet gebeuren vroeg hij de minister van Onderwijs om met de minister van Financiën af te stemmen zodat dit weer prioriteit krijgt.

Bij Volksgezondheid vroeg Kanape vooral aandacht voor de toenemende Hiv-Aids gevallen in de samenleving. Hij vroeg hierbij ondersteuning aan organisaties als Stichting Lobi voor activiteiten en programma’s voor bewustwording. Kanape noemde ook de Medische Zending omdat deze organisatie nooit mag vallen. “Als de subsidies uitblijven of daarop besparing wordt aangebracht creëren we een probleem dat niet hoeft. Ik vraag de begroting van MZ ongewijzigd te laten”. Hij stond ook stil bij de mentale gezondheid. Vooral wapendragers moeten zich jaarlijks geestelijke gezondheidstesten ondergaan. Kanape riep op om de begroting van Volksgezondheid te ondersteunen "omdat we allemaal daarvan afhankelijk zijn".

Over de veiligheid vroeg Kanape waarom het ministerie geen middelen kan aanspreken maar presidentiële commissies wel. Indien het werk zo gedaan wordt, moet de president volgens hem dan voor elke prioriteitsgebied een presidentiële commissie benoemen aangezien de commissie rechtstreeks de middelen kan aanspreken. Uiteindelijk gaat het volgens Kanape toch om de regering die het werk heeft gedaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May