ICJ hoort: Israëlische functionarissen steunen vernietiging van Gaza
11 Jan, 16:36
foto
De politie haalt demonstranten buiten het ICJ in Den Haag uit elkaar. (Getty Images)


Het Israëlische plan om Gaza te 'vernietigen' komt van 'het hoogste staatsniveau', heeft het Hooggerechtshof van de VN gehoord. De beweringen werden gedaan door Zuid-Afrikaanse advocaten toen het land zijn zaak waarin Israël werd beschuldigd van genocide presenteerde bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Zuid-Afrika riep de rechtbank ook op om Israël te gelasten de militaire operaties in Gaza te staken.

Israël – dat vrijdag zijn verdediging zal presenteren – heeft de beschuldigingen heftig van de hand gewezen als 'ongegrond'.

De rechtbank zal alleen een oordeel uitbrengen over de beschuldiging van genocide, hoewel deze nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Tembeka Ngcukaitobi, een advocaat van het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika, vertelde het ICJ dat de "genocidale bedoelingen" van Israël duidelijk waren "uit de manier waarop deze militaire aanval wordt uitgevoerd".

"De intentie om Gaza te vernietigen is op het hoogste staatsniveau gekoesterd", zei hij.

"Elke dag is er sprake van een toenemend, onherstelbaar verlies van mensenlevens, eigendommen, waardigheid en menselijkheid voor het Palestijnse volk", zei Adila Hassim, die ook Zuid-Afrika vertegenwoordigde, tegen de rechtbank.

"Niets kan het lijden stoppen, behalve een bevel van deze rechtbank."

In zijn bewijsmateriaal dat vóór de hoorzitting werd ingediend, zei Zuid-Afrika dat de acties van Israël "bedoeld waren om de vernietiging van een substantieel deel van de Palestijnse nationale, raciale en etnische groep teweeg te brengen".

Israël zal vrijdag zijn verdediging aanbieden, maar heeft eerder gezegd dat zijn acties in de Gazastrook gerechtvaardigd zijn omdat het reageert op de dodelijke aanvallen van Hamas op 7 oktober.

Maar donderdag zei de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie, Ronald Lamola, in de rechtszaal dat geen enkele aanval "schendingen van het Genocideverdrag kan rechtvaardigen of verdedigen".

Israël heeft de Genocideconventie van 1948 ondertekend, die genocide definieert en staten verplicht deze te voorkomen.

Het ICJ is het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties, gevestigd in Den Haag in Nederland. De uitspraken ervan zijn theoretisch juridisch bindend voor de partijen bij het Internationaal Gerechtshof – waaronder Israël en Zuid-Afrika – maar zijn niet afdwingbaar.

In 2022 beval de rechtbank Rusland om "de militaire operaties in Oekraïne onmiddellijk op te schorten", een bevel dat werd genegeerd.

In het internationaal recht wordt genocide gedefinieerd als het plegen van een of meer daden met de bedoeling een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen.

Er waren boze scènes buiten het gebouw van het Internationaal Gerechtshof, bekend als het Vredespaleis, terwijl de Nederlandse politie moeite had om groepen Palestijnse en Israëlische aanhangers uit elkaar te houden.

Honderden mensen zwaaiend met Palestijnse vlaggen verzamelden zich buiten het ICJ en riepen op tot een staakt-het-vuren. Israëlische supporters zetten een scherm op met beelden van enkele gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden.

Buiten het ICJ is rood-witte politietape aangebracht in een poging enige schijn van orde te brengen in de chaotische taferelen buiten.

Het was in contrast met de formaliteit in de rechtbank, waar de Israëlische delegatie luistert naar Zuid-Afrikaanse advocaten die de strijdkrachten van het land beschuldigen van het plegen van genocide in Gaza.

Verwacht wordt dat de Israëlische delegatie haar recht op zelfverdediging onder het internationaal recht zal benadrukken. Deze week zei premier Benjamin Netanyahu dat Israël niet van plan is de bevolking van Gaza permanent te verdrijven of het gebied te bezetten.

In tegenstelling tot het Internationaal Strafhof (ICC) kan het ICJ geen individuen vervolgen voor misdaden als genocide, maar zijn adviezen wegen zwaar bij de VN en andere internationale instellingen.

Woensdag zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa: "Ons verzet tegen de voortdurende slachting van de bevolking van Gaza heeft ons als land ertoe aangezet het Internationaal Gerechtshof te benaderen."

De Israëlische president Isaac Herzog noemde de beschuldigingen "afschuwelijk en belachelijk".

"We zullen voor het Internationale Gerechtshof verschijnen en met trots onze zaak presenteren van het gebruik van zelfverdediging… onder het humanitair recht", zei hij.

Hij voegde eraan toe dat het Israëlische leger "onder uiterst gecompliceerde omstandigheden ter plaatse zijn uiterste best deed om ervoor te zorgen dat er geen onbedoelde gevolgen zullen zijn en dat er geen burgerslachtoffers zullen vallen".

Caroline Glick, voormalig adviseur van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zei dat de zaak "een belediging was van het basisconcept van moraliteit en redelijkheid".

Daan Dangor, directeur-generaal van de afdeling internationale betrekkingen en samenwerking van Zuid-Afrika vertelde in het programma Africa Daily van de BBC dat de beschuldiging van genocide tegen Israël een "sterke beschuldiging" is, maar dat deze "niet ongegrond is".

Hij omschreef de zaak in Zuid-Afrika als "zeer nauwgezet". Terwijl hij de Hamas-aanvallen van 7 oktober veroordeelde, zei hij dat niets "de omvang van de moorden" die in Gaza plaatsvinden, zou kunnen rechtvaardigen.

Het Internationaal Gerechtshof zou snel kunnen beslissen over het verzoek van Zuid-Afrika aan Israël om zijn militaire campagne op te schorten, maar een definitieve uitspraak over de vraag of Israël genocide pleegt kan jaren duren.

Zuid-Afrika heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de militaire operatie van Israël in Gaza, en het regerende Afrikaans Nationaal Congres heeft een lange geschiedenis van solidariteit met de Palestijnse zaak.

Het ziet parallellen met zijn strijd tegen apartheid – een beleid van rassenscheiding en discriminatie dat door de blanke minderheidsregering in Zuid-Afrika werd afgedwongen tegen de zwarte meerderheid van het land, tot aan de eerste democratische verkiezingen in 1994.

In Gaza zijn volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid ruim 23.350 mensen – voornamelijk vrouwen en kinderen – gedood sinds de oorlog begon in de nasleep van de aanvallen van Hamas op Zuid-Israël van 7 oktober. Bij die aanvallen kwamen ongeveer 1.300 mensen om het leven – voornamelijk burgers – en werden ongeveer 240 anderen gegijzeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May