Wereldbank: Guyana alleen al zal groei Caribisch gebied bijna verdubbelen
11 Jan, 06:49
foto


Het Global Economic Prospects Report van de Wereldbank, gepubliceerd in januari 2024, voorspelt dat de economie van Guyana in 2024 met 38,2% zal groeien. Dit cijfer overtreft niet alleen de decemberprojectie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 26,6%, maar heeft ook een aanzienlijke impact op de algehele groeivooruitzichten voor het Caribisch gebied.

Het rapport illustreert een schril contrast tussen de regionale groeiprojectie waar Guyana deel van uitmaakt, en degene die dat niet doet. Exclusief Guyana, dat "sinds de ontdekking van olie nog steeds in een op hulpbronnen gebaseerde hausse verkeert", wordt verwacht dat de Caribische regio in 2024 een groei van 4,1% zal kennen. Als Guyana’s prestaties echter worden meegerekend, zal de groeivoorspelling voor de regio bijna verdubbelen tot 7,6%.

De economische bloei van Guyana wordt grotendeels toegeschreven aan de oliesector. De start van het Payara-project in november 2023, dat naar verwachting begin 2024 220.000 vaten per dag zal bereiken, is hiervoor grotendeels verantwoordelijk. Dit project zal de totale olieproductiecapaciteit van Guyana in het eerste kwartaal van dit jaar opvoeren tot ongeveer 620.000 vaten per dag.

De Wereldbank heeft Guyana vorig jaar opnieuw geclassificeerd als een economie met een hoog inkomen, na substantiële groei in 2022.

De Wereldbankgroep deelt de wereldeconomieën in vier inkomensgroepen in: laag, lager midden, hoger midden en hoog, op basis van hun bruto nationaal inkomen (BNI) per hoofd van de bevolking, afgeleid met behulp van de Atlas-methode. De herclassificatie van Guyana, vergelijkbaar met landen als Roemenië en Bulgarije, was voornamelijk te danken aan een sterke stijging van de olie- en gasproductie, die nog werd versterkt door hogere grondstoffenprijzen.

Guyana stond eind 2022 op de 67e plaats van de 196 economieën op basis van het bruto nationaal inkomen (BNI) per hoofd van de bevolking in de Atlas, en zal naar verwachting aanzienlijk verder stijgen na de opname van groeicijfers voor 2023.

Dit economische verhaal wordt aangevuld door de leiderschapsrol van de Guyanese president Irfaan Ali, die vanaf 1 januari 2024 gedurende zes maanden de roterende voorzitter van de Caribische Gemeenschap is. President Ali, het leidende staatshoofd op het gebied van de landbouw in de regio, pleit voor het verlagen van de voedselimportwetten in het Caribisch gebied door de lokale voedselproductie te vergroten. Deze aanpak sluit aan bij de investeringen van Guyana in het uitbreiden van zijn landbouwcapaciteiten, waardoor het een van de weinige Caribische landen is die meer dan 50% van zijn voedsel produceert.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May