Jaarwisseling zorgt niet voor automatische welvaart en welzijn
11 Jan, 08:41
foto
Ann Sadi, Assembleelid (NDP)


De mooie woorden die door de regering gebezigd worden rondom de koopkrachtversterking en bestrijding van de armoede als sociaal beleid zijn geërodeerd. 2024 is begonnen met stijging van de prijzen van brandstof en WAM verzekering.
 
Tot nu toe heeft de regering met geen woord gerept over het Multidimensional Poverty Report van IDB en WB. De regeringsleider zwijgt als het graf over de uitkomst van dit onderzoek.
Uit het stuk Multidimensional Poverty index 2023, Unstacking global poverty: data for high impact action, gepubliceerd door UNDP blijkt dat:
1. 39,4 % van de totale bevolking aan multidimensionale armoede lijdt,
2. 4% van de bevolking is daarop kwetsbaar voor multidimensionale armoede,
3. 0,4% van de bevolking lijdt aan ernstige armoede,
4. 20,4% van de bevolking ontbeert gezondheidszorg,
5. 43,8% ontbeert onderwijs,
6. 35,8% van de bevolking heeft een levensstandaard dat valt onder multidimensionale armoede.
 
Een zeer belangrijke en ernstig ontwikkelingsvraagstuk is de multidimensionale armoede bij kinderen. 36% van de kinderen in Suriname leeft in multidimensionale armoede. Erg is dat dit percentage voor de districten Brokopondo en Sipaliwini oploopt tot zelfs 70%.
 
De combinatie van het toekennen van een beetje koopkrachtversterking tezamen met het doorvoeren van de afschaffingen van subsidie op elektriciteit, water en gas, de verhoogde BTW die doorberekend wordt op bijna alle goederen, zal maken dat de armoede ook dit jaar zal toenemen. Er is geen beleid voor duurzame armoedebestrijding. Om maar niet te praten over beleid om multidimensionale- en kinderarmoede de bestrijden.
 
In de begroting van 2024 worden bedragen voor armoedebestrijding onder verschillende posten van het Kabinet van de president, het Kabinet van de vicepresident, het ministerie van Sozavo en andere departementen ondergebracht. De bedragen worden veelal gebruikt voor politieke doeleinden. Er is geen sprake van bestuurlijke eenheid waardoor het deze regering nooit zal lukken om het zeer ingrijpend maatschappelijk probleem van multidimensionale armoede op nationaal niveau aan te pakken en op te lossen.
 
Door het wanbeleid van deze regering is de armoede in deze regeerperiode flink toegenomen. Dit wordt zelfs door de regering niet ontkend. De president gaf in zijn jaarrede aan dat groepen van de samenleving zelfs beneden de armoedegrens zijn komen te liggen. Dan nog geeft de regering aan dat zij het goed doet en dat er licht in de tunnel is.

Het toekennen van SRD1000 als extra koopkrachtversterking brengt ook geen oplossing in het ontwikkelingsvraagstuk van multidimensionale armoede. Dat geld is niet genoeg om het koopkrachtverlies van vorig jaar te dekken. Over een versterking kan nog lang niet gesproken worden. Trouwens de minister van Financiën gaf aan dat de koopkrachtversterking gegeven wordt om de verhoogde rekeningen van elektriciteit, water en gas te betalen.
 
De deskundigen van deze regering geven zelf aan dat de inflatie en steeds stijgende kosten van levensonderhoud ook dit jaar hoog zal zijn. Dat er redding aankomt is niets anders dan een leugenverhaal.

Ann Sadi
DNA-lid van de NDP fractie  
 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May