Het is Tijd!
07 Jan, 10:37
foto


Telkens weer wordt Suriname opgeschrikt door moord op een vrouw. Dat moord geen oplossing is voor welk probleem dan ook, is duidelijk echter zien we in de praktijk steeds weer het tegendeel! In zeer korte tijd heeft een probleem dat niet hoort te bestaan, zich herhaaldelijk voorgedaan en indien er niet serieus naar de materie wordt gekeken, zal dat vroeg of laat gewoon de norm worden.

Uit het (vele) commentaar welke ik voorbij heb zien komen, heb ik wederom mogen destilleren dat vrouwen de basis van het probleem zijn. Zij zeggen (vaak) pijnlijke dingen die kortsluiting bij mannen veroorzaken waardoor ze niet meer rationeel (kunnen) denken. Met enorm veel verontwaardiging heb ik kennis genomen van het commentaar en als één ding duidelijk is, is dat we na wat heisa al gauw overgaan tot "de orde van de dag" tot het volgende slachtoffer is gevallen.

Vingerwijzing zal ons nergens brengen denk ik. Het is beter als wij ons als collectief uitspreken tegen dit walgelijk gedrag, maar vooral ook een poging doen tot structurele aanpak van de problematiek! Vrouwen en meisjes lijden dagelijks onder allerlei geweld en moeten het vaak pijnlijk genoeg met hun leven bekopen. Geweld is een van de meest verschrikkelijkste zaken waarmee vrouwen dagelijks geconfronteerd raken. Het komt zelfs veel vaker voor dan we denken!

Suriname heeft zich  gecommitteerd aan de preventie, bestraffing en uitbanning van geweld tegen vrouwen door o.a. het ratificeren van het Belém do Para Verdrag. De overheid heeft hiermee het uitbannen van geweld tegen vrouwen tot één van de speerpunten van het beleid gemaakt, echter zijn er nog steeds teveel vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld en vermoord worden. We hebben al enkele jaren te kampen met een alarmerende toename van het verschijnsel waarbij vrouwen door hun partner of ex- partner worden vermoord. Vorig jaar werd zelfs op de dag van de vrouw, een vrouw op brute wijze van het leven beroofd. Femicide is een heel specifieke vorm van geweld dat diepgeworteld is in de bestaande machtsverhoudingen tussen man en vrouw, waarbij vele mannen nog steeds rondlopen met het oer idee dat de vrouw hun bezit is en daardoor met haar mogen doen en laten wat zij willen.

Teveel vrouwen zijn koelbloedig vermoord, het wordt hoog tijd dat deze materie prioriteit wordt van beleidsmakers en andere maatschappelijke organisaties.  Bestrijding van geweld tegen vrouwen is geen vrouwenzaak, maar een zaak van de totale samenleving want het is zorgelijk te constateren hoe moord op vrouwen steeds gruwelijke(re) vormen aanneemt. Meer dan 1 op de 3 vrouwen wereldwijd ervaart gendergerelateerd geweld. In het Caribisch gebied lijkt dit probleem nog nijpender, met bijna 1 op de 2 vrouwen die ooit een partner hebben gehad en enig vorm van geweld hebben ervaren. Recente meldingen van de Dienst Criminele Informatie Voorziening tonen aan dat het aantal femicide-meldingen in Suriname respectievelijk 10, 7 en 10 waren in de jaren 2020, 2021 en 2022. Het is nu tijd dat we in actie komen, elk geval is één teveel! Laten we werken aan indamming van huiselijk geweld en ook aan een geweldloze samenleving waarin een ieder zich prettig en vooral veilig voelt.

GEWELD MAAKT JE NIET TOT EEN HELD!

Nathalie Valpoort
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May