India's eerste zonne-observatiemissie bereikt eindbestemming
06 Jan, 14:19
foto
Het traject van de missie van Aditya-L1.


Aditya-L1 heeft vandaag, zaterdag, de plek in de ruimte bereikt vanwaar hij continu naar de zon kan kijken. Het ruimtevaartuig is sinds de lancering op 2 september al vier maanden in de richting van de zon onderweg.

De Indiase ruimtevaartorganisatie Isro lanceerde het slechts enkele dagen nadat India geschiedenis had geschreven door als eerste te landen nabij de zuidpool van de maan.

De Indiase premier Narendra Modi noemde de missie "een mijlpaal" en een "buitengewone prestatie".

Op X, voorheen bekend als Twitter, zei Modi: "Het is een bewijs van de meedogenloze toewijding van onze wetenschappers bij het realiseren van een van de meest complexe en ingewikkelde ruimtemissies."

India's eerste ruimtemissie om het grootste object van het zonnestelsel te bestuderen is vernoemd naar Surya - de hindoegod van de zon, ook wel bekend als Aditya.

L1 staat voor Lagrangepunt 1 - de exacte plaats tussen de zon en de aarde waar het ruimtevaartuig nu is aangekomen.

Volgens de European Space Agency is een Lagrangepunt een plek waar de zwaartekrachten van twee grote objecten – zoals de zon en de aarde – elkaar opheffen, waardoor een ruimtevaartuig kan 'zweven'.

L1 bevindt zich op 1,5 miljoen km (932.000 mijl) van de aarde, wat 1% is van de afstand aarde-zon.

De laatste manoeuvre werd zaterdag rond 16.00 uur Indiase tijd uitgevoerd om Aditya in de baan van L1 te plaatsen, zo meldde de Times of India.

Isro-chef S.Somanath vertelde de BBC eerder dat de dienst het ruimtevaartuig in een baan om de aarde zou houden en af en toe meer manoeuvres zou moeten uitvoeren om het op zijn plaats te houden.

Zodra Aditya-L1 deze "parkeerplaats" bereikt, zal hij in dezelfde snelheid als de aarde om de zon kunnen draaien. Vanaf dit uitkijkpunt zal het in staat zijn om voortdurend naar de zon te kijken, zelfs tijdens verduisteringen en occultaties, en wetenschappelijke studies uit te voeren.

Orbiter verzamelt gegevens
De orbiter heeft zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord die de zonnecorona (de buitenste laag) zullen observeren en bestuderen; de fotosfeer (het oppervlak van de zon of het deel dat we vanaf de aarde zien) en de chromosfeer (een dunne laag plasma die tussen de fotosfeer en de corona ligt).

Na de lancering op 2 september draaide het ruimtevaartuig vier keer rond de aarde voordat het op 30 september aan de invloedssfeer van de aarde ontsnapte. Begin oktober zei Isro dat ze een kleine correctie hadden aangebracht in het traject om er zeker van te zijn dat het op het beoogde pad richting de eindbestemming lag.

Het bureau zegt dat sommige van de instrumenten aan boord al zijn begonnen met het verzamelen van gegevens en het maken van beelden.

Slechts enkele dagen na de lancering deelde Isro de eerste beelden die door de missie waren verzonden: één toonde de aarde en de maan in één frame en de tweede was een 'selfie' die twee van zijn wetenschappelijke instrumenten liet zien.

En vorige maand publiceerde het bureau de allereerste full-disk beelden van de zon met golflengten variërend van 200 tot 400 nanometer, en zei dat ze "inzicht verschaften in de ingewikkelde details van de fotosfeer en chromosfeer van de zon".

Wetenschappers zeggen dat de missie hen zal helpen de zonneactiviteit, zoals de zonnewind en zonnevlammen, en hun effect op de aarde en het weer in de nabije ruimte in realtime te begrijpen.

De straling, hitte en stroom van deeltjes en magnetische velden van de zon beïnvloeden voortdurend het weer op aarde. Ze hebben ook invloed op het ruimteweer waar bijna 7.800 satellieten, waaronder meer dan 50 uit India, zijn gestationeerd.

Wetenschappers zeggen dat Aditya kan helpen zonnewinden of uitbarstingen een paar dagen vooruit beter te begrijpen en zelfs een waarschuwing te geven, wat India en andere landen zal helpen satellieten uit de gevarenzone te verplaatsen.

Isro heeft geen details gegeven over de kosten van de missie, maar berichten in de Indiase pers schatten deze op 3,78 miljard roepies ($46 miljoen).

Het succes van de missie van zaterdag betekent dat India zich aansluit bij een selecte groep landen die de zon al bestuderen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA houdt de zon al sinds de jaren zestig in de gaten; Japan lanceerde zijn eerste zonnemissie in 1981 en de European Space Agency (ESA) observeert de zon sinds de jaren negentig.

In februari 2020 lanceerden NASA en ESA gezamenlijk een Solar Orbiter die de zon van dichtbij bestudeert en gegevens verzamelt die, zo zeggen wetenschappers, zullen helpen begrijpen wat het dynamische gedrag ervan drijft.

En in 2021 schreef NASA's nieuwste ruimtevaartuig Parker Solar Probe geschiedenis door als eerste door de corona, de buitenste atmosfeer van de zon, te vliegen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May