Covid stijgt, maskers keren terug in Amerikaanse ziekenhuizen
05 Jan, 06:47
foto
Een vrouw zet een masker op, nu de Covid en griepgevallen in veel Amerikaanse deelstaten stijgt. (Getty Images)


Ziekenhuizen in ten minste vier Amerikaanse deelstaten hebben de verplichting om maskers te dragen hersteld, te midden van een toename van het aantal gevallen van Covid, seizoensgriep en andere aandoeningen van de luchtwegen. Zorginstellingen in New York, Californië, Illinois en Massachusetts hebben maskers verplicht gesteld voor patiënten en zorgverleners.

De gezondheidscommissaris van New York City, Ashwin Vasan, vertelde WABC TV woensdag dat de maskermandaten waren hervat in alle elf openbare ziekenhuizen van de stad, 30 gezondheidscentra en vijf instellingen voor langdurige zorg.

"Wat we niet willen is een personeelstekort, toch? Toen we in 2022 de omicron-golf zagen, waren de grootste problemen niet alleen dat mensen ziek werden, maar dat we veel eerstelijnsgezondheidswerkers hadden, die weg waren vanwege Covid", vertelde Vasan aan WABC.

Uit de meest recente wekelijkse gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bleek dat er tussen 17 en 23 december in de VS meer dan 29.000 ziekenhuisopnames vanwege Covid waren, een stijging van meer dan 16% ten opzichte van de week ervoor. De CDC rapporteerde in diezelfde periode ook meer dan 14.700 griepziekenhuisopnames.

Het verplicht dragen van maskers waren politieke en culturele brandpunten tijdens de Covid-pandemie, die woede veroorzaakte onder degenen die medisch advies in de wind sloegen en vonden dat maskers weinig deden om de verspreiding van de ziekte te onderdrukken.

Een conservatief gedomineerd Hooggerechtshof vernietigde het federale vaccin-of-testmandaat van president Joe Biden voor bedrijven, en een door zijn Republikeinse voorganger benoemde rechter schrapte zijn mandaat voor het dragen van maskers bij het openbaar vervoer.

Er was ook diepe wrok onder degenen die wel maskers droegen en het gevoel hadden dat hun gezondheid in gevaar werd gebracht door degenen die dat niet deden.

Uit cijfers van de CDC blijkt dat ruim 1,1 miljoen Amerikanen aan Covid zijn overleden, een hoger percentage dan in de meeste andere rijke landen.

Het medische systeem van de Rush University in Chicago zei dinsdag dat het "patiënten, bezoekers en personeel verplichtte om in sommige delen van de campus door het ziekenhuis goedgekeurde maskers te dragen, waaronder klinische wachtruimtes en patiëntenregistratie."

Cook County Health, dat Chicago omvat, en Endeavour Health in de buitenwijken van Chicago, zijn vorige maand opnieuw begonnen met het eisen van maskers, nadat het Illinois Department of Public Health ziekenhuizen had gevraagd de mitigatie-inspanningen op verschillende gebieden op te voeren, waaronder het dragen van maskers in de hele faciliteit.

In Massachusetts is Berkshire Health Systems woensdag begonnen met verplichte maskers, volgens een verklaring.

In Californië heeft Los Angeles County zaterdag het dragen van een masker hersteld in alle erkende gezondheidszorginstellingen, volgens een provinciale verklaring aan de City News Service.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May