Guyana begint termijn in VN-veiligheidsraad
03 Jan, 10:20
foto
De Gouden Pijlpunt, de nationale vlag van Guyana, werd buiten de kamer van de Raad geïnstalleerd door de permanente vertegenwoordiger van Guyana bij de VN, ambassadeur Carolyn Rodrigues-Birkett (Foto: Permanente Missie van Guyana bij de Verenigde Naties/FB)


Guyana is dinsdag officieel begonnen aan zijn tweejarige ambtstermijn in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN), waarbij de permanente vertegenwoordiger van Guyana bij de VN, ambassadeur Carolyn Rodrigues-Birkett, de nadruk legde op de toewijding van het land aan het internationaal recht en het multilateralisme.

De Gouden Pijlpunt, de nationale vlag van Guyana, werd buiten de kamer van de Raad geïnstalleerd naast de vlaggen van de vier andere raadsleden die in 2024 en 2025 dezelfde ambtstermijn vervulden als Guyana.

In korte opmerkingen zei ambassadeur Rodrigues-Birkett dat Guyana "nooit heeft geaarzeld in zijn inzet voor het multilateralisme" en benadrukte zij dat Guyana een "constructief" lid van de raad zal zijn.

"De belofte van Guyana, onder leiding van Zijne Excellentie President Mohammed Irfaan Ali, is daarom om zich te laten leiden door een stevige naleving van het internationaal recht, inclusief het Handvest van de Verenigde Naties, en om samen te blijven werken aan het versterken van de universele vrede en veiligheid voor een betere wereld," zei ambassadeur Rodrigues-Birkett.

Volgens een persbericht van de Permanente Missie van Guyana bij de VN is het thema van Guyana’s deelname aan de Veiligheidsraad: 'Partnering for Peace and Prosperity'.

Er werd ook opgemerkt dat Guyana’s ambtstermijn in de Raad geworteld zal zijn in een vastberaden engagement voor het multilateralisme en geleid zal worden door de prioriteiten van (i) klimaatverandering, voedselonzekerheid en conflicten; (ii) vredesopbouw en conflictpreventie; (iii) vrouwen, vrede en veiligheid; (iv) bescherming van kinderen in gewapende conflicten; en (v) jeugd, vrede en veiligheid.

De Veiligheidsraad bestaat uit vijftien leden, waaronder de volgende vijf permanente leden: China, Frankrijk, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De overige tien leden zijn tijdelijke leden die voor een termijn van twee jaar worden gekozen. Algerije, Guyana, de Republiek Korea, Sierra Leone en Slovenië waren vijf tijdelijke leden die voor de periode 2024-2025 werden gekozen.

Guyana was eerder lid van de Raad van 1975 tot 1976 en van 1982 tot 1983.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May