Wereld begint nieuwe jaar te verwelkomen met vuurwerk en gebeden
31 Dec, 20:55
foto
Vuurwerk ontploft boven het Sydney Opera House en op de Harbour Bridge als onderdeel van oudejaarsvieringen in Sydney, Australië. (Foto: AP)


Sydney en Auckland zijn de eerste grote wereldsteden die de komst van 2024 verwelkomen. Meer dan een miljoen feestgangers vierden het nieuwe jaar op zondagavond te midden van verbluffende vuurwerkshows, die de hemel boven de Australische haven van Sydney en het hoogste bouwwerk van Nieuw-Zeeland, de Sky Tower in Auckland, verlichtten.

De lichte regen die de hele dag in Auckland had aangehouden, was tegen middernacht boven de stad verdwenen.

Het aftellen begon op een verlicht digitaal display nabij de top van de 328 meter hoge communicatie- en observatietoren.

Toen de klok middernacht sloeg in de grootste stad van Australië, Sydney, barstte er een twaalf minuten durend vuurwerk los rond de Sydney Harbour Bridge. Ruim een miljoen mensen keken vanaf de kust en boten in de haven.

De kleine eilandstaten Tonga, Samoa en Kiribati in de Stille Oceaan hadden een uur eerder het nieuwe jaar ingeluid.

In Japan luidden in het hele land tempelklokken terwijl mensen zich bij heiligdommen en tempels verzamelden om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Bij de Tsukiji-tempel in Tokio kregen bezoekers gratis warme melk en maïssoep terwijl ze in de rij stonden om op een grote bel te slaan, en er werd een pijporgelconcert gehouden voor een majestueus altaar.

Einde van een jaar vol spanning
De nieuwjaarsvieringen vonden plaats tegen de achtergrond van de Israëlische oorlog tegen Gaza, die de spanningen in sommige steden over de hele wereld heeft doen toenemen, waaronder Sydney, waar meer politie dan ooit werd ingezet om toezicht te houden op de vuurwerkshows.

De waterkant was het toneel van verhitte pro-Palestijnse protesten nadat de zeilen van het Sydney Opera House na 7 oktober werden verlicht in de kleuren van de Israëlische vlag.

In het Vaticaan dacht paus Franciscus na over 2023 als een jaar dat werd gekenmerkt door de ontberingen van de oorlog.

In zijn gebruikelijke zondagszegen vanuit een raam met uitzicht op het Sint-Pietersplein sprak hij gebeden uit voor verschillende bevolkingsgroepen, waaronder "het gekwelde Oekraïense volk en de Palestijnse en Israëlische bevolking, het Soedanese volk en vele anderen".

De Palestijnen in Gaza zeggen dat ze weinig hoop hebben dat 2024 veel verlichting zal brengen na bijna drie maanden van Israëls 'genocidale' militaire campagne, waarbij bijna 22.000 mensen zijn omgekomen.

In Rafah aan de grens van Gaza met Egypte, dat het grootste knooppunt is geworden voor Palestijnen die andere delen van de enclave ontvluchten, waren de mensen zondag meer bezig met het zoeken naar onderdak, voedsel en water dan met het nadenken over het nieuwe jaar.

'In 2024 wil ik terug naar de puinhopen van mijn huis, een tent opzetten en daar wonen', zei Abu Abdullah al-Agha, een Palestijnse man van middelbare leeftijd wiens huis in Khan Younis werd verwoest en die een jong nichtje en een jong neefje verloor bij een Israëlische luchtaanval.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May