Presidentiële onderscheiding voor personen uit de diaspora
21 Dec, 05:17
foto
De personen die op voordracht van stichting Satya Dharma zijn onderscheiden door de president. Ook Jan-Hein Ribot (tweede van links) is benoemd tot ridder in de ereorde van de Palm voor de werkzaamheden aan zijn website surinamebirds.nl. Zittend Mohamed Amirkhan, officier in de ereorde van de Palm.


(Aangeboden)

Een aantal personen in de diaspora is aangenaam verrast door een presidentiële onderscheiding. Dinsdag zijn de officiële handelingen door de Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, verricht. De volgende personen zijn elk voor hun verdiensten in aanmerking gekomen voor een onderscheiding door de president van de Republiek Suriname. Het gaat om Chietra Bahora (Ridder in de Ere-orde van de Gele Ster), Edwin Smid (Ridder in de Ere-orde van de Palm Civiel), Vijay Gangandin (Eremedaille in Goud verbonden aan de Ereorde van de Palm) en Hemant Lachman (Eremedaille in Goud verbonden aan de Ereorde van de Palm).

Chietra Bahora is gewaardeerd voor haar inzet als oprichter van Chitsana foundation waarmee zij al een aantal jaren werkt aan fundraising voor scholen, kindertehuizen, en verzorgingstehuizen. Met haar stichting werkt zij per district met inzet van vrijwilligers om de kwaliteit van de voorzieningen te verbeteren.

Edwin Smit, voormalig Stadsdeelvoorzitter van Hoogvliet, heeft zich altijd sterk gemaakt voor de belangen van de Surinaamse gemeenschap in de Raad. Daarnaast heeft hij zich als ceremoniële voorzitter van Satya Dharma ingezet voor deelname van de Surinaamse gemeenschap aan de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Voorts heeft hij diverse aanbevelingen geschreven om personen uit de Surinaamse gemeenschap voor te dragen voor een Erasmusspeld of voor een Koninklijke Onderscheiding.

Vijay Gangadin heeft het als voorzitter van Stichting Apna voor elkaar gekregen om het Holi- en divalifeest onderdeel te maken van het cultureel erfgoed in Rotterdam. Verder zet hij zich al jaren in om kennisuitwisseling tussen de diaspora en Suriname te bevorderen. De heer Gangadin heeft voor zijn verdiensten voor de samenleving in 2023 ook een koninklijke onderscheiding gekregen.

Hemant Lachman is medeoprichter van Kenniskring Suriname Nederland en levert al sinds 2011 een bijdrage om de diaspora te verbinden met Suriname. Hij is bestuurslid van de Stichting Vrienden van Nickerie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor fundraising om kansarme kinderen in het district Nickerie te voorzien van schoolpakketten.

Lachman vervult de functie van voorzitter van de Haagse afdeling van VHP-Nederland. In die rol heeft hij diverse bijeenkomsten met politieke vertegenwoordigers uit Suriname gefaciliteerd. Op het gebied van culturele uitwisseling heeft hij aan de wieg gestaan om voor het eerst toneelgroep Rahemal Buiten met haar maatschappijkritische toneelstukken naar Nederland te halen voor opvoeringen in verschillende steden. Voor zijn inzet voor de Haags-Surinaamse gemeenschap heeft Hemant Lachman op 24 november jl. de Haagse Stadspenning gekregen van het college van B&W. De Stadspenning Den Haag is een bronzen legpenning die wordt uitgereikt aan personen die 25 jaar of langer bestuurlijk actief zijn, dan wel zich als vrijwilliger hebben ingezet voor de samenleving.

De president van de Republiek Suriname neemt het uiteindelijke besluit aan welke persoon een onderscheiding wordt toegekend. De hoogte van de onderscheiding wordt bepaald aan de hand van de verdiensten van de persoon. Dit artikel betreft de personen die door Stichting Satya Dharma zijn voorgedragen voor een onderscheiding. 

Wij feliciteren alle personen uit de diaspora die voor hun onbaatzuchtige inzet voor de Surinaamse samenleving, dit jaar zijn onderscheiden door de president van de Republiek Suriname.

Ramon Ramsodit, 
President Satya Dharma en gewezen PvdA Raadslid Rotterdam-Hoogvliet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May