Vier medestanders 8 decembermoorden krijgen 15 jaar cel
20 Dec, 11:43
foto
Het eindvonnis is gevallen voor de verdachten in het decemberstrafproces. Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel en zijn vier medestanders tot 15 jaar.


De raadkamer voorgezeten door rechter Dinesh Sewratan heeft namens het Hof van Justitie de vier medestanders van Desi Bouterse in het 8 decemberproces zojuist elk veroordeeld tot 15 jaar straf. Er was 20 jaar tegen elk van hen geëist. De straf van Stephanus Dendoe die was veroordeeld tot 10 jaar, is opgetrokken naar 15 jaar. De rechter heeft de eis van 20 jaar van het Openbaar Ministerie van Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein niet overgenomen. Het vonnis voor deze drie is ook 15 jaar celstraf.

Het Hof oordeelde dat deze vier schuldig zijn aan het medeplegen van de moorden en dat in kalm beraad en voorbedacht. Hij stelde ook dat deze vier medestanders tijdens de operatie alle tijd hadden om terug te komen op het goed uitgekiende plan. Zij hebben daar niet voor gekozen, wat hen dus medeschuldig maakt aan de moord op de vijftien mannen op 8 december.

Het Hof achtte nergens bewezen dat de 15 mannen bezig waren met een coup, oorlog of invasie. Hij stelde vast dat de mannen gewoon zijn opgepakt en vermoord uit machtsbehoud. Tegelijkertijd werden de mediabedrijven ABC, Radika en de Vrije Stem, samen met het Moederbondsgebouw in brand gestoken.

Het Hof concludeerde dat Dendoe, Gefferie, Dijksteel en Brondenstein op de hoogte waren van de plannen en deze hebben uitgevoerd. Desi Bouterse die op dat moment de hoogste man in het land was, besliste over alles. Volgens de rechter was de rol van deze vier een 'beetje' minder dan Bouterse. Ze blijven echter schuldig aan medeplegen van moord in samenspraak.

Geen van de verdachten was aanwezig tijdens de zitting vandaag. De rechter is voorbij gedaan aan de vrijspraak waar de advocaat van de verdachten, Irvin Kanhai, voor had gevraagd. Nu het vonnis is geveld, zal het Openbaar Ministerie het vonnis moeten uitvoeren.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April