Rijbesluit wordt aangepast na komst e-bikes
21 Dec, 03:24
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei dinsdag tijdens de behandeling van de Wet Instelling Verkeersautoriteit, dat er over het gebruik van elektrische voertuigen die als een rijwiel of bromfiets kunnen worden aangemerkt, het Rijbesluit zal worden aangepast. 

De minister reageerde hierop nadat Obed Kanape, fractieleider van ABOP/PL-fractie aandacht van de minister vroeg over de nieuwe ontwikkeling van e-bikes in Suriname.  Hij wees erop dat met de komst van de e-bikes veel verkeersongevallen zijn waarbij zij betrokken zijn bij aanrijdingen. Barkat Mohab-Ali (VHP) vroeg ook aandacht voor de elektrische scooters en haalde aan dat e-scooters nog niet gekeurd kunnen worden, maar wel op straat rijden.

“Het is in het kader van de veiligheid op de weg van belang dat deze elektrische voertuigen voor zover zij kunnen worden aangemerkt als rijwiel of bromfiets, ook voldoen aan de in het Rijbesluit gestelde vereisten”, zei Amoksi. Volgens de minister gaat het in het bijzonder om de inrichting en voorzieningen ten aanzien van de bestuurders. 

De minister deelde mee dat voor zover een elektrisch voertuig aangemerkt kan worden als bromfiets, het voertuig naast de technische vereisten ook moet voldoen aan de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM), registratie en keuring, terwijl de bestuurders een veiligheidshelm moeten dragen en de leeftijd van 16 jaar moeten bereiken. Over de leeftijdsgrens wordt er volgens de bewindsman nog gediscussieerd.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May