Breaking: Doek valt voor Bouterse, 20 jaar celstraf
20 Dec, 10:22
foto


Het Hof van Justitie heeft Desi Bouterse, hoofdverdachte in het 8 december strafproces zojuist,  twintig celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had 20 jaar geëist tegen hem. Bouterse is niet komen opdagen op de zitting. Er is geen onmiddellijke gevangenneming geëist, maar het vonnis moet ten uitvoer worden gebracht.

Rechter Dinesh Sewratan, voorzitter van de raadkamer, zei dat de vijftien mannen gewetenloos zijn vermoord en er wel degelijk sprake was van voorbedachte rade. Hij achtte alle feiten bewezen en  heeft alle verweer afgewezen. Aangezien 20 jaar de hoogste straf was in de tijd waarin de feiten zijn gepleegd en gezien de leeftijd van Bouterse (78) heeft hij het vonnis geveld op 20 jaar gevangenisstraf.

Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, had hem aangeraden om de zitting bij te wonen. "Maar hij is vrij om het advies niet op te volgen."

De achterban van Bouterse had hem op de massameeting zaterdag afgeraden om de zitting bij te wonen. Ook de vier andere mede-verdachten waren er niet.

Het Hof van Justitie is op 29 juli 2022 begonnen met de hoger beroepszaak in de 8 december strafzaak. Het Hof van Justitie acht moord op 15 critici van het toenmalige militair regiem bewezen. Vastgesteld is dat het gaat om voorbedachte rade. Eerder had advocaat Kanhai, gesteld dat zijn cliënt vrijgesproken zou worden. Volgens hem is op de terechtzitting geen bewijs geleverd van voorbedachte rade en kalm beraad.

Advocaat van Desi Bouterse, Irvin Kanhai bleef geloven in de vrijspraak van zijn cliënt.

Bouterse was door de Krijgsraad al bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel. Hiertegen heeft hij verzet aangetekend. De zaak is opnieuw in behandeling genomen door de Krijgsraad, waarbij het vonnis werd bevestigd. Hierop heeft Bouterse samen met vier andere veroordeelden beroep aangetekend bij het Hof van Justitie. Tegen allen is 20 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie.

De raadkamer die de hogerberoepszaak heeft behandeld, bestond uit de rechters: Dinesh Sewratan (voorzitter) en de leden Anand Charan en Dennis Kamperveen.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April