China: Dodelijkste aardbeving in tien jaar
19 Dec, 10:31
foto
Bewoners verwarmen zich bij een vuurtje naast beschadigde gebouwen in de stad Dahejia. (Foto CNS via Reuters)


Bij een krachtige aardbeving zijn minstens 118 mensen om het leven gekomen in een koud en bergachtig gebied in het noordwesten van China, zeiden provinciale functionarissen dinsdag. Het is de dodelijkste aardbeving van het land in tien jaar.

De aardbeving met een kracht van 6,2 vond plaats in de provincie Jishishan in Gansu, ongeveer 5 km van de provinciegrens met Qinghai. Het epicentrum lag ongeveer 1.300 kilometer ten zuidwesten van Beijing, de Chinese hoofdstad.

Er waren negen naschokken om 10.00 uur lokale tijd, ongeveer 10 uur na de eerste aardbeving, waarvan de sterkste een kracht van 4,1 registreerde, zei een functionaris van Gansu.

Bijna 4.000 brandweerlieden, soldaten en politieagenten waren ingezet of stonden stand-by als onderdeel van de reddingsactie.

De noodautoriteiten in de provincie Gansu deden ook een oproep aan 300 extra arbeiders om ingestorte gebouwen te doorzoeken en andere zoek- en reddingsoperaties uit te voeren.

Volgens Chinese staatsmedia meldden functionarissen dat in Qinghai twintig mensen vermist zijn bij een aardverschuiving.

Bij de aardbeving raakten meer dan 500 mensen gewond, raakten huizen en wegen ernstig beschadigd en vielen elektriciteits- en communicatielijnen uit, aldus berichten.

De aardbeving deed zich maandag vlak voor middernacht voor nabij de grens tussen de twee provincies op een relatief ondiepe diepte van 10 km, aldus het China Earthquake Networks Center.

China zei dat de aardbeving een kracht van 6,2 had, terwijl de United States Geological Survey meldde dat de aardbeving een kracht van 5,9 had, en het European Mediterranean Seismological Center zei dat het een aardbeving met een kracht van 6,1 was.

Het dodental is het hoogste sinds een aardbeving in april 2013 in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan 196 mensen het leven kostte.

Een aardbeving met een kracht van 7,9 in 2008 was de dodelijkste van het land in de afgelopen jaren, waarbij bijna 90.000 mensen omkwamen in Sichuan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May