Braziliaanse boeren vertragen aankoop kunstmest door droogte
19 Dec, 04:51
foto
De aanhoudende droogte in Brazilië zorgt voor veel problemen voor zowel de veeteelt- als landbouwbedrijven.


De droogte in Brazilië zorgt ervoor dat boeren daar de aankoop van kunstmest voor hun komende maïsplantseizoen uitstellen, waardoor de verkoop voor mondiale kunstmestleveranciers in 's werelds belangrijkste maïsexporterende land wordt aangetast, vertelden leidinggevenden aan Reuters.

De sojabonenoogst in Brazilië is al uitgesteld en deze vertraging kan de aanplanting van het belangrijkste maïsseizoen dat daarop volgt begin volgend jaar vertragen, wat waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor kunstmestbedrijven als Nutrien, Mozaïek en Yara. Maïs is een van de meest kunstmestintensieve gewassen.

De droogte, die verband houdt met het klimaatfenomeen El Niño, illustreert de volatiliteit waarmee de mondiale landbouw wordt geconfronteerd, naarmate de klimaatverandering versnelt. Meststofbedrijven hebben nu al te maken met lagere winsten, omdat de prijzen voor gewassen en kunstmest dalen na een piek aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Braziliaanse boeren zaaien doorgaans minder maïs in, als ze in januari of februari het ideale plantvenster missen, waardoor de vraag naar kunstmest afneemt.

De in de VS gevestigde kunstmestproducent Mozaïek verwacht dat de productie van 'safrinha', een Portugees woord dat verwijst naar de tweede maïsoogst in Brazilië, met 12% of 12,7 miljoen ton zal dalen, wat de visie van de Braziliaanse regering van een daling van 11,1 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar, overtreft.

"Ik zou het een zeer plausibel neerwaarts scenario willen noemen, vanwege hoe laat de oogst zal binnenkomen, hoe droog het momenteel is en hoe waarschijnlijk het is dat de regen zal stoppen voordat de safrinha-maïs rijp is", zegt Mozaïek vicepresident van markt en strategische analyse, Andy Jung.

De geschatte oogstdaling van Mozaïek zou de Braziliaanse vraag naar kalimeststoffen met ongeveer 4% of 500.000 ton doen afnemen, zei Jung. Dat volume potas is tegen de huidige prijzen ongeveer US$160 miljoen waard.

Een omzetverlies op die schaal zou financieel, niet materieel zijn, aangezien Mozaïek aan andere landen zou kunnen verkopen, zei Jung. In het slechtste geval zou de oogst van safrinha-maïs echter met 25 miljoen ton of ongeveer een kwart dalen, voegde hij eraan toe.

Begin december hadden boeren in de maïsproducerende deelstaten Parana en Mato Grosso do Sul slechts 60% van hun geschatte behoefte aan kunstmest gekocht, vergeleken met 80% normaal gesproken in deze tijd van het jaar, zegt Guilherme Schmitz, directeur marktontwikkeling bij de Braziliaanse afdeling van de in Oslo gevestigde Yara.

Safrinha-maïs vertegenwoordigt, afhankelijk van het jaar, ongeveer 75% van de nationale maïsproductie van Brazilië.

"De combinatie van lage gewasprijzen en de onzekerheid over het weer, zorgt ervoor dat telers hun grondstoffen voor de safrinha-oogst echt just-in-time kopen", zegt Jason Newton, hoofdeconoom bij het Canadese kunstmestbedrijf Nutrien.

De Braziliaanse potasprijzen zijn gedaald tot ongeveer US$325 per ton, een daling van 36% op jaarbasis, wat de zwakke vraag illustreert.

De verwachting is echter dat de Braziliaanse potasimport over het hele jaar een recordhoogte zal bereiken, op basis van de robuuste leveringen eerder, hoewel een deel van deze import in de magazijnen van detailhandelaren kan blijven liggen als boeren minder kopen.

De droogte heeft producenten van gewaschemicaliën FMC en Corteva ook gedwongen Braziliaanse aandelen met korting te verkopen vanwege de lager dan verwachte vraag, aldus Morningstar-analist Seth Goldstein.

Beide bedrijven zullen wellicht hun productie moeten terugschroeven, omdat de stijgende mondiale vraag naar chemicaliën de verloren Braziliaanse omzet wellicht niet volledig kan compenseren, zei hij.

"Ongetwijfeld zou de droogte kunnen leiden tot een vermindering van het gebruik van technologie, waaronder kunstmest, en tot een verlaging van de kosten om de oogst levensvatbaar te maken", zegt Fernando Cadore, hoofd van boerengroep Aprosoja in Mato Grosso.

Een verminderde Braziliaanse productie zou de mondiale maïsprijzen kunnen doen herleven en Amerikaanse boeren volgend jaar ertoe kunnen aanzetten meer kunstmest te kopen om hun maïsproductie te maximaliseren, waardoor de verloren Braziliaanse omzet zou worden gecompenseerd, aldus Jung van Mozaïek.

Vroege voorspellingen suggereren dat Amerikaanse boeren prioriteit zullen geven aan het planten van sojabonen, een gewas dat relatief weinig kunstmest nodig heeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May