Doden in Argentinië en Uruguay door noodweer
18 Dec, 15:01
foto
Een auto dat tijdens de storm is verwoest in de provincie Buenos Aires in Argentinië. (Foto: Reuters)


Het dodental als gevolg van een zware storm die Argentinië dit weekend trof, is in Argentinië en het buurland Uruguay gestegen tot 16 mensen. Het Uruguayaanse meteorologische agentschap zei dat twee mensen zijn omgekomen toen sterke windstoten zondagochtend vroeg vanuit het zuidoosten arriveerden, De storm bracht zware regenval en windsnelheden van 150 kilometer per uur naar het oosten van Argentinië.

De storm trof zaterdag de havenstad Bahia Blanca, ongeveer 570 km ten zuiden van Buenos Aires, waarbij gebouwen werden beschadigd en stroomuitval ontstond voordat de storm zondag richting de hoofdstad trok.

Het komt slechts een week nadat de nieuwe president Javier Milei aantrad.

Ambtenaren zeiden dat de storm na de landing in Bahia Blanca ervoor zorgde dat een deel van het dak van een sportcentrum instortte tijdens een rolschaatswedstrijd, waarbij 13 mensen om het leven kwamen.

Nog eens 14 mensen raakten gewond en brandweerlieden ter plaatse moesten werken om mensen te bevrijden die vastzaten onder het puin.

In delen van de provincie Buenos Aires was zaterdagavond een oranje weerwaarschuwing van kracht, die wijst op een bedreiging voor mensenlevens en eigendommen.

Een andere vrouw werd gedood in de stad Moreno, een buitenwijk van de stad, toen ze zondag vroeg werd geraakt door een vallende boomtak.

Op beelden gepubliceerd door lokale media en naar verluidt opgenomen op de luchthaven Aeroparque in de buurt van Buenos Aires, was te zien hoe een geparkeerd vliegtuig door de wind heen en weer werd geslagen.

Er was ook te zien hoe een instaptrap over een landingsbaan werd geblazen en tegen een bagagedrager botste.

Clorrie Yeomans (25)uit Groot-Brittannië die Argentinië bezoekt, beschreef dat ze rond 03.00 uur lokale tijd werd gewekt in haar appartement in het centrum van Buenos Aires. "Ik hoorde de luidste wind die ik ooit in mijn leven heb gehoord. Toen hoorde ik auto-alarmen en een ongeluk buiten", zei ze.

"Het voelde als een orkaan. Ik dacht dat het gebouw in beweging was. Ik ging in de badkamer aan de andere kant van het appartement zitten, omdat ik bang was dat er een boom op mijn balkon zou instorten."

Ze zei dat het op zondagochtend in een groot deel van de omgeving van haar appartement rustig bleef, en dat veel mensen terughoudend waren om hun huis te verlaten. "Ik zag de voorruiten van mensen op de grond liggen waar ze door de wind waren weggeblazen. Sommige auto's zijn volledig verpletterd", zei ze.

“Er zijn hele straten die gewoon helemaal versperd zijn door omgevallen bomen en takken.

"Dan heb je kabels die zijn neergehaald door de bomen die nu in de straat bungelen."

Ze voegde eraan toe dat zondagavond veel straten al waren ontruimd en een deel van het openbaar vervoer was hervat.

President Milei reisde zondag met een aantal ministers naar Bahia Blanca om de schade op te nemen.
Zijn kantoor zei dat de regering "samenwerkte met de provinciale en gemeentelijke autoriteiten om de slachtoffers te helpen en de schade onder controle te houden".

Autoriteiten in Uruguay, direct ten noorden van Buenos Aires, zeggen dat de storm daar ook daken heeft afgerukt en bomen omver heeft geworpen.

Twee mensen werden zondag in de vroege uren gedood, zeiden ze.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May