De functies van het recht
18 Dec, 13:45
foto


Het scheppen van sociale orde en rust.
Het bevorderen van niet-gewelddadige conflictbemiddeling.
Het garanderen van individuele ontplooiing en autonomie van burgers.
Het bewerkstelligen van een zo rechtvaardig mogelijke verdeling van schaarse goederen in de samenleving.
Het kanaliseren van sociale verandering.


Als Surinamer geboren na 1980
De gebeurtenissen zoals de telefooncoup, de Rambocuscoup, Moiwana en de 8 december moorden zijn zaken die ik heb kunnen waarnemen van horen zeggen en eventueel beeldmateriaal. De vele herdenkingsdiensten uit de jaren 90, waar de pater met kaarsen kwam praten, en soms mijn lagere school vrienden die vroegen "Weet je welke dag vandaag is?", kan ik me nog goed herinneren. Onlangs haalde ik mijn zoon van school op en die vroeg mij hem zo snel mogelijk naar huis te brengen zodat hij kon googelen, omdat de juf hem had verteld dat vandaag (8 december) een zwarte dag was. Ik verviel al rijdend naar huis gelijk in een geschiedenisles. Ik probeerde begrippen zoals democratie en dictatuur begrijpelijk te maken voor een 8-jarige.

De realiteit is dat niet alleen mijn generatie, maar nu ook de generatie van mijn kind, opgescheept staat met de Hebi, een Kunu Jorka Supu die zich mogelijk weer ready maakt om een vulkanische uitbarsting te doen op 20 december.

Mijn zorgen met betrekking tot eventuele onlusten op die dag zijn sterker geworden na het lekken van het veiligheidsdocument. Ik heb daaruit gedestilleerd dat er vele pionnen zijn op het schaakbord waarover de overheid geen controle blijkt te hebben. Hoewel minister Amoksi een leuke speech heeft voorgeschoteld over hoe hij de veiligheid van de samenleving garandeert, vraag ik me af hoe serieus ik hem moet nemen als station Kwatta en Boma reeds maanden niet over een eigen pro-wagen beschikken en slachtoffers zelf de politie moeten ophalen en brengen naar hun plaats delict.

17 februari zijn de uiteindelijke verliezers de ondernemers die hun goederen hebben verloren. Was de staat niet opgewassen tegen 1000 man, en na de massameeting van 16 december? Gezien "misery loves company", vraag ik me af of we op 20 december bij eventuele onlusten meerdere verliezers zullen hebben, en als de regering weer met lintjes opgesteld gaat rondlopen. De nabestaanden hebben al verloren, maar verdere sociale onrust is iets dat wij niet kunnen permitteren.

Ik heb geen behoefte om jaarlijks weer mensen te gaan gedenken. Ik heb ook geen behoefte aan verdere verstoring van zowel het onderwijs als financieel proces. Ik heb geen behoefte aan skirmish, stort ons niet in een avontuur, bewaar de orde en rust!

Rashly Resida
Docent
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May