Panamakanaal vergroot aantal scheepvaartslots naar 24
17 Dec, 02:53
foto
De droogte zorgt voor veel problemen bij het Panamakanaal. Schepen moet lang wachten om doorgang te krijgen.


Het Panamakanaal heeft vrijdag gezegd dat het het aantal beschikbare boekingsslots in de Panamax- en Neopanamax-sluizen zal vergroten, nadat een ernstige droogte ervoor zorgde dat een van 's werelds belangrijkste maritieme handelsroutes het aantal overstekende schepen verminderde.

Vanaf medio januari zei de kanaalautoriteit in een advies dat zij 24 transitslots per dag zal hebben, vergeleken met de 18 die zij in een eerdere aankondiging had gepland. De extra slots hebben betrekking op de categorieën regulars, supers en neopanamax-vaartuigen.

De autoriteit zei dat de veranderingen gebaseerd waren op de huidige en verwachte niveaus van het kunstmatige Gatun-meer, dat de miljoenen liters levert die nodig zijn om de waterweg te exploiteren.

De aanvragen voor de nieuwe slots zullen de komende weken beginnen en op 16 januari beginnen te transiteren, aldus het rapport.

De autoriteit waarschuwde echter dat ze vanwege de aanhoudende watercrisis voor transitdata vanaf 16 januari slechts één boekingslot per klant per datum zou toestaan, ongeacht wanneer het slot was geboekt – met enkele uitzonderingen die verband houden met veilingen en concurrentie slots.

Slots krijgen prioriteit op basis van het hoogste bod in veilingprocessen, volle containers, markt- en klantenranglijsten.

Het klantenlimiet en de prioriteitstelling van slots blijven tot nader order van kracht, voegde het eraan toe.

De droogte in Panama, verergerd door het weerfenomeen El Nino dat de Stille Oceaan opwarmt, heeft de tarieven en het verkeer op het kanaal doen stijgen, waardoor brandstoftankers en graanvervoerders gedwongen zijn langere routes te nemen om congestie te voorkomen.

Een alternatieve route brengt schepen langs de gehele Atlantische kust van Zuid-Amerika, steekt de Straat van Magellan over aan de ijzige zuidpunt van het continent en gaat weer terug langs de Pacifische kust.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May