Franse PG blikt tevreden terug op drugsbestrijdingsseminar
14 Dec, 22:35
foto
De Franse Procureur Général Joell Sollier die aangeeft dat Frankrijk de initiatiefnemer is van het tweedaagse seminar. Hij kijkt uit naar een betere samenwerking tussen Suriname, Nederland en Frankrijk.


De Franse Procureur Général (PG) Joel Sollier, die gezeteld is in Frans-Guyana, is bijzonder tevreden over het verloop van het seminar Cocaine trafficking, Strengthening cooperation between Suriname, the Netherlands and France.  Volgens hem zijn de diverse samenwerkingsmodellen onder de loep genomen. De beste voorbeelden zijn besproken, de stand van zaken en welke richting de samenwerking moet opgaan. Het tweedaagse seminar is gisteren afgesloten.

Het natraject is onderverdeeld in drie fasen: de hechtere samenwerking tussen de Openbaar Ministeries van Suriname en Frankrijk. Naar zijn zeggen moet er ratificatie plaatsvinden van de juridische samenwerking. “ Zonder dat juridische fundament kunnen geen van de afspraken die nu worden gemaakt, van de grond komen. Het is van groot belang,” legt  Sollier uit. Verder voerde hij aan dat de politieke wil van beide landen aanwezig is om dit doel te verwezenlijken.

Fase twee heeft te maken met het opzetten van een specifiek kantoor waarbij de samenwerking tussen politietroepen van Suriname en Frankrijk verder gestalte kan krijgen. Sollier verwijst naar Brazilië. Frankrijk en de zuiderburen hebben reeds zo'n samenwerking. De gezamenlijke operatie vindt onder meer plaats bij de Oyapock rivier, de grens tussen Brazilië en Frans-Guyana.  

De PG zegt dat er tastbare resultaten zijn geleverd bij deze samenwerking. Volgens hem zal dit ook goede vruchten afwerpen wanneer zo een samenwerking op poten wordt gezet tussen Suriname en Frankrijk. En de derde fase heeft te maken met het streven naar meer reguliere overlegmomenten. Hij vindt dat deskundigen vaker op zulke manieren in contact moeten zijn  met elkaar. “Om de georganiseerde criminaliteit een kopje kleiner te krijgen moeten wij beter georganiseerd zijn dan hen,” gaf de Franse PG met een brede grijns aan. 

De Franse functionaris krijgt bijval van Digna van Boetzelaer, hoofdofficier Parket Noord Holland Schiphol.  “We moeten vaker bij elkaar komen, zodat we meer van elkaar kunnen leren,” benadrukt ze. Volgens haar heeft Nederland  in de jaren 2001 tot en met 2003 een recordaantal bolletjesslikkers per jaar geregistreerd. Dat was rond de 2000 slikkers per jaar. Dit heeft ertoe geleid dat de justitiële autoriteiten in Nederland zijn overgegaan tot de honderd procent controle. Volgens haar heeft deze maatregel toch zijn voordeel gehad. 

Echter kwam er iets nieuws naar voren. Het was dat drugscriminelen een andere route uitprobeerden om de drugs toch te smokkelen. Die route was toen vanuit Suriname via Frans-Guyana, naar Parijs en van daaruit naar Nederland en zo de rest van Europa.  De hoofdofficier onderkent dat het bestrijden van drugs geen eenvoudige taak is. “We hebben ruim 15 jaar en langer moeten strijden tegen de illegale drugshandel en smokkel daarvan, nu merken we vorderingen op dit gebied ,” deelt Van Boetzelaer mee.

De Franse PG en de hoofdofficier geven aan dat Suriname en Frans-Guyana meer de doorvoerlanden zijn van cocaïne en niet zo zeer te kampen hebben met grote problemen vanuit het smokkelen of verhandelen daarvan. In Suriname zijn de prijzen niet lucratief, benadrukt Sollier. Daarom zie je dat mensen de kans wagen om het spul  in Europa te verhandelen. Volgens Sollier moet er ook gerichte samenwerking zijn met de landen in Latijns-Amerika zoals Colombia.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May